شغل آتش‌نشانی

مشکل اشتغال و رابطه‌ی آن با آموزش
مشکل اشتغال و رابطه‌ی آن با آموزش
آذر ۱۱, ۱۳۹۶
شغل آرایشگری
شغل آرایشگری
آذر ۲۰, ۱۳۹۶
شغل آتش‌نشانی

شغل آتش‌نشانی:

به نهاد، ارگان، واحد دولتی یا خصوص ای که وظیفه مبارزه با آتش سوزی و برخی دیگر از سوانح و حوادث را بر عهده دارد، ‌«آتش نشانی‌» می‌گویند. شغل آتش‌نشانی

آتش‌نشان کیست؟

به افراد متخصص و ماهری که با استفاده از تجهیزات خاص از توسعه آتش جلوگیری می کنند و خسارت های جانی و مالی را به کمترین حد ممکن می رسانند‌ «آ تش نشان‌» می گویند.

ویژگی‌های آتش‌نشان:

سرعت عمل بالایی دارد: آتش نشان برای حفظ جان و مال مردم تلاش می کند و سرعت عمل در این خدمت رسانی نقش مهمی دارد.
قوت و نیروی بدنی بالا دارد: نجات جان افراد و مهار کردن آتش در بسیاری موارد به توانایی بالای بدنی نیاز دارد.
سلامت کامل روحی دارد: او باید سالم باشد و هیچ نشانه ای از بیماری های روانی هم نداشته باشد.
با شهامت و شجاع است: آتش نشان شجاع است و از آتش، آوار، ارتفاع، مصدوم حادثه دیده و … نمی ترسد.
توانایی کار کردن در شرایط دشوار را دارد: مکان های حادثه دیده خطرهای احتمالی زیادی دارند و آتش نشان باید در هنگام سیل، زلزله، آتش سوزی و … در این گونه مکان ها به انجام وظیفه بپردازد. پس باید از لحاظ روحی و جسمی آماده باشد.

دقت و تمرکز حواس داود: آتثی نشان باید ابعاد مختلف یک تصمیم خاص را در نظر بگیرد و با دقت تمام آن را عملی کند.
ابتکار عمل دارد: آتش نشان در شرایط اضطراری باید با خلاقیت خویش راهی برای کنترل حادثه و نجات جان افراد بیابد.
ثبات عاطفی دارد: یعنی باید در هر شرایطی تعادل روانی و آرامش خود را حفظ کند و تحت تاثیر موقعیت و احساسات قرار نگیرد.
حس نوع دوستی و انسان دوستی دارد: آتش نشان باید به انسان ها علاقه مند باشد تا بتواند برای نجات آن ها در مواقع اضطراری جان خود را به خطر بیندازد.

ورود به شغل آتش‌نشانی:

شما با مدرک دیپلم یا ،ایمنی و بهداشت حرفه ای می توانید وارد این حرفه شوید اما گذراندن دوره های نظری و عملی آتش نشانی برایتان ضروری است. پس از استخدام به مدت سه ماه که می تواند به شش ماه نیز افزایش یابد آموزش های لازم را به صورت نظری و عملی دریافت می کنید اما پس از تقسیم در ایستگاه های مختلف، در هرشیفت کاری به مدت دوسال در دانشکده آتشنشانی آموزش تکمیلی می بینید. آتش نشانان هنگام استخدام باید حداقل ١٧٠ سانتی متر قد و حداکثر ٢۵ سال سن داشته باشند. بهتر است افراد در درومی فیزیک، شیمی و زبان نیز توانایی کافی داشته باشند. اگر شما مایل باشید افسر آتش نشان شوید، امکان ادامه تحصیل برایتان وجود دارد.

در ایران رشته آتش نشانی تا دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه تدریس می شود و در هر دوره شما می توانید گرایش های مختلف را انتخاب کنید: مقطع کاردانی: حفاظت ساختمان های بلند، پیشگیری از حریق، حریق، نجات
مقطع کارشناسی: پیشگیری، مدیریت عملیات
مقطع کارشناسی ارشد: پیشگیری شرایط.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| مهندسی برق گرایش قدرت

پیشرفت شغلی:

آتش نشان ها با گذثست هر پنج سال کار یک درجه دریافت می کنند. آن ها ابتدا به عنوان مامور آتش نشان استخدام می شوند و در صورت داشتن شرایط لازم، به پست های بالاتر چون راننده ، معاون شیفت، فرمانده شیفت، رئیس ایستگاه ، معاون عملیاتی، و معاون امور ایستگاه‌ها می رسند. اگر کسی موفق به اخذ مدرک بالاتری شود، می تواند در سمت های بالاتری مانند افسر‌ آتش نشانی، افسر ارشد آتش نشانی ورئیس ایمنی و آتش نشانی انجام وظیفه کند.

فضای شغل آتش‌نشانی:

یک آ تش نشان در ایران ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت می کند. سازمان آ تش نشانی می تواند در هنگام وقوع حوادث مختلف از همکاری سازمان های مافوق خود مثل سازمان خدمات شهری، سازمان بحران و همچنین اورژانس، نیروی انتظامی، ادارۀ برق، آب وگاز، مخابرات و کلیه شرکت ها و وزارت خانه ها برخوردار شود.آ تش نشانی ها زیر نظر شهرداری اداره می شوند و از آنجا که به صورت ٢۴ ساعته فعال اند، اتاق هایی مجهز برای استراحت کارکنان دارند. آ تش نشان ها در زمان فعالیت خود به صورت آماده باش هستند.

وظایف و مسئولیت‌ها:

آتش‌نشان ها در قالب دو گروه عملیاتی فعالیت می کنند: گروه عملیاتی اطفای حریق و گروه عملیاتی امداد و نجات.هر کدام از این گروه ها وظایف مشخص و متفاوتی دارد اما وظایف سازمان به طور کلی عبارت اند از:

١ _ پاسخگویی به تلفن ١٢۵ و اعزام به محل مورد نظر، ٢ _ حمل و نقل وسایل و تجهیزات اطفای حریق، ٣ _ به کار بردن وسایل و مواد شیمیایی مخصوص اطفای حریق برای خاموش کردن آ تش و جلوگیری از آ تش سوزی، ٣ _ نجات مصدومان با وسایل مربوطه و کمک به آن ها جهت انتقال به محل های امن، ۵ _ امدادرسانی به مردمی که دچار حادثه شده اند، ۶_ آموزش عملی و نظری به آ تش نشان های تحت سرپرستی خود، ٧ _ آزمایش و کنترل انوع مواد خاموش سازی آ تش و دستگاه های مربوط، ٨ _ رهبری و هدایت عملیات آتش نشانان در صحنه عملیات، ٩ _ برآورد و گزارش وسایل مورد نیاز افراد و دریافت و توزیع آن ها، ١٠ _رسیدگی به حضور و غیاب، مرخصی و وضع ظاهری آ تش نشان های تحت سرپ ستی خود، ١١ _ تشخیص عیو ب و نواقص تجهیزات و لوازم.

وظایف تخصصی هرگروه عبارتند از:

وظیفه گروه عملیاتی اطفای حریق: فرونشاندن انواع آ تش سوزی و حریق انفجار ناشی از انواع گازها، آ تش سوزی جنگل، منازل، کارخانه ها و … است.
وظیفه گروه عملیاتی امداد و نجات، نجات دادن افرادی است که: دچار مسمومیت و خفگی ناشی از نشت گاز شده اند، به داخل چاه یا معدن سقوط کرده اند، در ارتفاع گیر افتاده اند، اعضای بدن آن ها در اشیای مختلف مانند چرخ گوشت و شکاف پل های فلزی گیر کرده است، زیر آوار مانده اند، دچار برتق گرفتگی شده اند، جانوران موذی به خانه یا محل کار آنها وارد شده اند.

مطلوبیت‌های شغل آتش‌نشانی:

بازنشستگی زود هنگام، حقوق بالا و ۴٨ ساعت استراحت پس از یک شبانه روز کار از جمله مطلوبیت های شغل آ تش نشانی است.

محدودیت‌های شغل آتش‌نشانی:

بر اساس تحقیقاتی که در جهان صورت گرفته است، آتش نشان ها به علت تماس با انوع مواد شیمیایی هنگام آتش سوزی در معرض ابتلا به انواع بیماری ها هستند. این شغل از شغل های پرخطر است و امکان مصدومیت در آن وجود دارد. همچنین، آتش نشان با حوادث تلخی روبه رو می شود و تحت تاثیر قرار می گیرد. حتی ممکن است فشار روانی ناشی از زنگ حریق و حوادث به تدریج او را دچار مشکلاتی چون سوء هاضمه و بدخوابی کند.

اهمیت شغلی:

با توجه به اینکه کشورها رو به رشد هستند، اگر آتش نشان و امداد گر نداشته باشند، ضررهای مختلف جانی و مالی زیادی متوجه شهروندانشان خواهد شد. در برخی کشورها مثل ایران، وظیفه آتش نشانی فقط مبارزه با حریق نیست بلکه کلیه موارد دیگری که جان و مال شهروندان را در معرض خطر قرار می دهد، در حیطه مسئولیت های این شغل و سازمان است.( شاید دانستن این نکته برایتان جالب باشد که اگر افراد جامعه بدانند هیچ نهاد یا سازمانی برای مقابله با حوادث در محل زندگی آن ها وجود ندارد ، دچار فشارها و مشکلات روانی می شوند. تمام این ها کافی است تا به ضرورت وجود آتش نشان ها پی ببریم.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

وبگاه سازمان آتش نشانی به نشانی www.125.ir مرجع خوبی برای شماست. پی از آن می توانید به مراکز آتش نشانی در شهر خود مراجعه کنید و با آتش نشان ها به گفت وگو بپردازید. مطالعه کتاب هایی را نیز که در زمینه آتش نشانی تالیف یا ترجمه شده اند، به شما پیشنهاد می کنیم.

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است