معرفی رشته ساختمان

معرفی رشته امور دامی
معرفی رشته امور دامی
آبان ۲۱, ۱۳۹۶
معرفی رشته مکانیک خودرو
معرفی رشته مکانیک خودرو
آبان ۲۱, ۱۳۹۶
معرفی رشته ساختمان

Happy group of construction workers at a building site

معرفی رشته ساختمان:

۱- گرایش آب

اگر چه حجم کلی آب‌های موجود بر روی زمین نسبتاً زیاد می‌نماید، اما بیش از نود و هفت درصد این آب‌ها در دریاها و اقیانوس‌ها متمرکز هستند و حدود دو درصد نیز به صورت یخ و یخچال‌ها در مناطق قطبی تجمع یافته‌است. از یک درصد آب باقی مانده نیز، بخش زیادی در اعماق زمین بوده که استخراج آن مشکل و از دسترس انسان به دور است. به‌علاوه، منابع آب شیرین، در سطح زمین، به‌طور یک‌نواخت توزیع نشده‌اند. درحال حاضر، نه کشور، شصت درصد کل منابع آب شیرین را به خود اختصاص می‌دهند: کانادا، چین، کلمبیا، پرو، برزیل، روسیه، ایالات متحده آمریکا، اندونزی و هند. در مقابل حدود هشتاد کشور با کمبود آب مواجه‌اند که برخی از آن‌ها تقریباً به هیچ منبع آب شیرین قابل توجهی دسترسی ندارند: کویت، بحرین، مالت، امارات متحده عربی، سنگاپور، اردن و لیبی. معرفی رشته ساختمان

با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، توسعه صنایع و افزایش آلودگی منابع آب شیرین، دسترسی به آب کافی و مناسب در برخی از کشورها به یک بحران جدی تبدیل شده است. در بسیاری از کشورها، علی رغم وجود منابع کافی آب شیرین، تأمین آب آشامیدنی سالم با مشکل روبه‌رو است. طبق آمار برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶ میلادی، یک میلیارد نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند. دو و نیم میلیارد نفر به آب کافی برای بهداشت دسترسی ندارند. هفتصد میلیون نفر در ۴۳ کشور با مشکل کمبود پیوسته آب مواجه هستند و دو میلیون کودک زیر پنج سال، هر روز از ابتلا به اسهال به علت آشامیدن آب ناسالم می‌میرند.
دوره کاردانی عمران گرایش آب، با هدف تربیت متخصصانی تدوین شده است که بتوانند در زمینه‌های شناخت منابع آب و کنترل و به سازی کیفیت منابع آب، اطلاعات لازم را به دست آورند.

لیست دروس

ریاضی۱و۲/ شیمی عمومی/ فیزیک/ آز فیزیک/ آز شیمی/ آشنایی با مبانی کامپیوتر/ ایمنی و بهداشت کار/ قوانین و روابط کار/ نقشه کشی و نقشه خوانی/ رسم فنی/ آمار و احتمالات/ مواد و مصالح ساختمان/ آز مواد و مصالح ساختمان/ زمین شناسی عمومی/ استاتیک و مقاومت مصالح/ هیدرولیک عمومی/ هوا و اقلیم شناسی/ هیدرولوژی آب های سطحی/ آب رسانی و جمع-آوری فاضلاب/ بتن و ساختمان های بتنی/ ساختمان های فلزی/ نقشه برداری/ عملیات نقشه برداری/ شیمی فیزیک آب/ آز شیمی فیزیک آب/تصفیه فاضلاب/ بناهای آبی/ آب های زیرزمینی/ مدیریت کارگاه/ متره و برآورد پروژه/ کارآموزی

لیست دانشگاه ها

در دانشگاه های روزانه پذیرش ندارد.

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

با توجه به این که توسعه کشور در زمینه‌های کشاورزی، صنعتی، عمران و … بستگی به میزان آب قابل استفاده دارد، می‌توان صنعت آب را در ایران در زمره صنایع مادر به حساب آورد. داوطلبان ورود به این دوره باید در دروس ریاضی، فیزیک و شیمی دبیرستان قوی بوده، علاقه‌مندی و استعداد لازم را، خصوصاً در زمینه طراحی داشته باشند. دروس این دوره به صورت عمومی، پایه، اصلی، تخصصی، انتخابی و کارآموزی (کارآموزی صحرایی، پروژه تخصصی و کارآموزی تخصصی) است. بعضی دروس اصلی و تخصصی این رشته عبارتند از: مکانیک خاک، هواشناسی، هیدرولیک، آب های زیرزمینی، سدهای کوتاه، پی‌سازی و … فارغ‌التحصیلان این دوره توانایی های لازم را در زمینه‌های مربوط به کارشناسی مطالعه منابع آب، تأسیسات آبی و سازه‌های آبی به دست می آورند. سازمان آب، وزارت جهاد کشاورزی،‌ وزارت نیرو و بخش خصوصی و … از جمله مراکز جذب فارغ‌التحصیلان این دوره است.

۲ـ گرایش آب و فاضلاب در معرفی رشته ساختمان

آب، مهم ترین ماده شیمیایی موجود در جهان است. در مورد اهمیت آن می توان به این جمله بسنده کرد که خداوند در قرآن فرموده است: «از آب هر چیزی را زنده گردانیده ایم.» امروزه به علت رشد فزاینده جمعیت، محدود بودن منابع آب تجدید شونده، کاهش سطح آب سفره های زیرزمینی و پیش روی آب های شور دریاها در این سفره ها، افزایش سرعت فرایند صنعتی شدن کشورها و تغییر شیمیایی پسابها بر اثر ورود مواد شیمیایی کارخانه ها به داخل آب های سطحی، گرم شدن کره زمین و خشکسالی، نیاز به آب برای مصارف کشاورزی و تولید انرژی و بسیاری از دلایل دیگر، بهینه سازی مصرف آب، بازیافت و تصفیه پسابها و توسعه فرآیندهای تصفیه فاضلاب، اهمیت روز افزونی یافته است.

نکات:

منابع آب در روی کره زمین و پیرامون آن عبارتند از: آب های موجود در جو زمین (رطوبت موجود در هوا و ابرها)، آب های سطحی (اقیانوس ها، دریاها و…) و آب های زیرزمینی (سفره های زیرزمینی). علی رغم پیشرفت فناوری طی سال های اخیر، در زمینه بهره برداری از منابع آبی دنیا، در حال حاضر، امکان استفاده از بسیاری از این منابع آبی وجود ندارد. رطوبت موجود در اتمسفرکره زمین که عامل اصلی بارش ها و تأمین آب مورد نیاز جوامع بشری است، از تبخیر آب های سطحی و اقیانوسی، عمل تعریق در گیاهان و… تأمین می شود. با توجه به توریع نامناسب منابع آب به دلیل شرایط جغرافیایی کره زمین و گرم شدن این کره و بر هم خوردن تعادل تبخیر سطحی اقیانوسی، در حال حاضر استفاده از این منبع دچار مشکلاتی شده است.

استفاده بی‌رویه و درازمدت از سفره‌های آب زیرزمینی نیز که در اثر فرایند نفوذ آب به داخل لایه‌های زمین در طول سالیان دراز شکل گرفته‌اند، باعث کاهش سطح آب این سفره‌ها، ریزش دیواره داخلی آنها بر اثر این کاهش، تخریب ساختار سفره‌ها، تغییر غلظت مواد حل‌شده داخل این آب‌ها و غیرقابل استفاده شدن آنها می گردد. بنابراین، قابل دسترسی ترین و کم‌هزینه‌ترین منابع آب برای مصارف مختلف، آب‌های سطحی و زیرزمینی است که استفاده بیش از حد و نامناسب از آنها و آلوده کردن‌شان، خسارت‌های جبران ناپذیری به محیط زیست واردکرده است.با چنین تفاسیری، ساخت و تجهیز تصفیه خانه‌های فاضلاب، توسعه و بهبود روش‌های به سازی کیفیت این آب‌ها به منظور مصرف مجدد و بهره‌برداری صحیح از تصفیه خانه‌های فاضلاب، علاوه‌براین که مقدار زیادی ازآن را به چرخه مصرف باز می‌گرداند، می‌تواند باعث جلوگیری از آلوده‌شدن محیط زیست و حیات وحش باشد.

لیست دروس

ریاضی۱و۲/ شیمی عمومی/ فیزیک/ آز فیزیک/ آز شیمی/ آشنایی با مبانی کامپیوتر/ ایمنی و بهداشت کار/ قوانین و روابط کار/ نقشه کشی و نقشه خوانی/ رسم فنی/ آمار و احتمالات/ مواد و مصالح ساختمان/ آز مواد و مصالح ساختمان/ زمین شناسی عمومی/ استاتیک و مقاومت مصالح/ آز هیدرولیک/ الکتریسیته صنعتی/ فرایند تصفیه و تصفیه خانه آب/ هیدرولیک/ خوردگی و رسوب گذاری/ هیدرولوژی و هیدروژئولوژی/ شیمی آب و فاضلاب/ مهندسی آب و فاضلاب/ پروژه

لیست دانشگاه ها

در دانشگاه های روزانه پذیرش ندارد.

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

از آنجا که سلامت آب مصرفی با سلامت موجودات زنده رابطه مستقیم دارد، باید کیفیت آب مصرفی درحد مطلوب باشد. برای این منظور باید همه دست به دست هم دهند تا بتوان از خطرات ناشی از آلودگی‌های منابع آب جلوگیری کرد. برای تأمین آب مورد نیاز جوامع روستایی، شهری و مراکز صنعتی لازم است تا با انواع و میزان مصرف آب، چگونگی تأمین آب، خطوط انتقال و نحوه محاسبه آنها، تصفیه‌خانه‌ها، مخزن‌های ذخیره، شبکه توزیع آب ومحدودیت‌های فنی مربوط، آشنایی کامل وجود داشته باشد.

همچنین چگونگی جمع آوری، دفع و تصفیه فاضلاب های سطحی، خانگی و صنعتی و آشنایی با مجموعه تأسیسات مرتبط از مسائلی است که یک مهندس عمران باید با آنها آشنایی داشته باشد. این موارد، از جمله هدف‌های درس «مهندسی آب و فاضلاب» و «پروژه» است که در نهایت به انجام یک پروژه برای محاسبه و طراحی کامل شبکه توزیع آب، جمع آوری و دفع فاضلاب و آب های سطحی یک شهر یا شهرک منجر می شود. استخدام در سازمان آب، وزارت نیرو و فعالیت در بخش خصوصی از جمله امکانات شغلی کاردانان آب و فاضلاب است.

۳ـ گرایش راه سازی در معرفی رشته ساختمان

تاریخچه راه سازی و پیشرفت آن با جابجایی انسان ها و چارپاهایی که برای حمل و نقل بار از آن ها استفاده می شد، به وجود آمده است. نوع اولیه حمل و نقل جاده ای با استفاده از اسب، گاو نر و حتی انسان بوده و در عصر نو سنگی، انسان ها برای عبور و مرور در دشت های وسیع و باز، نیازی به ساختن راه نداشتند.
راه سازی، عملیات آماده‌سازی جاده‌ای بر روی زمین با عرضی مشخص است، به‌طوری‌که روندگان یا وسائط نقلیه بتوانند با گذر از آن از نقطه‌ای به نقطه دیگر برسند. عملیات اصلی راه سازی عبارت‌اند از: ساخت اساس، زیراساس و روسازی. جدول-کاری و نصب علائم راهنمایی و رانندگی هم در ساخت بسیاری از راه‌ها اجرا می‌شود.

از جمله تخصص های مهم در عملیات عمرانی، شناخت طرح و محاسبه زیرسازی و روسازی راه ها است. بدین منظور در دوره کاردانی فنی عمران، با ارائه گرایش راه-سازی و با تدریس دروس متناسب، دانشجویان با طراحی و اجرای راه ها شامل: مسیریابی، عملیات خاکی، مشخصه ها و طرح هندسی راه ها در مسیرهای افقی و قائم، مشخصه های فنی انواع مصالح راه و لایه های مختلف روسازی آن، همچنین روش های طرح و اجرای روسازی های شنی و آسفالتی، شبکه های حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی و برنامه ریزی ها و مدیریت های حمل و نقل آشنا می شوند.

لیست دانشگاه ها

در دانشگاه های روزانه پذیرش ندارد.

حتما بخوانید : معرفی سایر رشته‌ها | گرافیک

۴ـ گرایش زیرسازی راه در معرفی رشته ساختمان

در پانصد سال پیش از میلاد مسیح، داریوش اول در ایران آغاز به ساخت یک سلسله جاده های پهن و عریض نمود که یکی از آن ها راه سلطنتی نام داشت و در زمان خود جزء بهترین شاه راه ها محسوب می شد و حتی پس از امپراطوری روم نیز همچنان مورد استفاده قرار می گرفت.کیفیت این راه چنان بالا بود که پیک های نامه رسان می توانستند مسافتی معادل ۲۶۹۹ کیلومتر را تنها در مدت هفت روز بپیمایند. با ظهور امپراطوری روم، نیاز به جابجایی سریع ارتش روم از یک منطقه به منطقه دیگر، احساس می شد، اما راه های موجود اکثراً گل آلود بودند و همین موضوع باعث تاخیرهای بسیار زیادی در جا به جایی توده های عظیم سربازان می شد. برای برطرف نمودن این مشکل رومی ها آغاز به ساختن جاده های عریضی کردند.

نکات:

در جاده های رومی از زیرسازی های عمیقی استفاده گردید و در آن ها، قطعات سنگی شکسته، کار گذاشته شد تا جریان آب به جای آن که در سطح راه ایجاد گل و لای نماید، داخل منافذ به وجود آمده از این سنگ های شکسته، زه کشی شود. سپاهیان رومی با استفاده از این شیوه، جاده هایی دیرپا ساختند که حتی برخی از آن ها تا هزار سال پس از آن نیز مورد استفاده قرار گرفت.

با چنین قدمت دیرینه ای و با توجه به پیشرفت های روزافزونی که در صنعت زیرسازی راه ایجاد شده است، یکی از گرایش-های دوره کاردانی فنی عمران به مبحث زیرسازی راه اختصاص یافته است. هدف از ارائه گرایش کاردانی فنی زیرسازی راه، تربیت افرادی است که با معلومات علمی و اطلاعات و شناخت موارد فنی و اجرایی لازم بتوانند نقشه‌ها، دستورالعمل‌های اجرایی، زمینه‌های مختلف زیرسازی راه‌ و عملیات خاکی (مسائل مربوط به قشرهای زیرآسفالت ـ پیاده کردن مسیر راه و غیره) را درک کنند و به کمک کارگران، استادکاران و سایر عوامل فنی و امکانات لازم و با راهنمایی کارشناسان، آن ها را به مراحل اجرا درآورند.

لیست دروس

ایمنی و بهداشت/ اجزاء ساختمان و کارگاه/ اجزاء ماشین، موتورها و کارگاه/ تجهیزات و اداره کارگاه/ تعمیر و نگهداری/ رسم فنی/ روسازی راه/ ریاضیات عمومی و مقدمات آمار/ تأسیسات برقی و مکانیکی/ حفاری تونل ها/ زمین شناسی و مصالح ساختمانی/ قوانین و روابط کار/ متره و برآورد/ محاسبات فنی۱و۲/ ماشین آلات زیرسازی راه/ زیرسازی راه و راه آهن/ زیرسازی راه و راه آهن/ مشخصات فنی و نقشه های تیپ/ مکانیک خاک و آزمایشگاه/ نقشه برداری و عملیات/ نقشه برداری راه و عملیات/ نقشه کشی تخصصی/ مواد منفجره/ کارآموزی ۱و۲

لیست دانشگاه ها

در دانشگاه های روزانه پذیرش ندارد.

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

داوطلب این گرایش باید در دروس ریاضی، فیزیک و فنی، دبیرستان قوی بوده و با توجه به سختی‌کار از شرایط جسمی لازم برخوردار باشد. فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در شرکت‌های عمومی،‌ بخش دولتی و همه کارگاه‌هایی که به طریقی با راه‌سازی سر و کار دارند، به عنوان تکنسین زیرسازی انواع راه‌ها، راه‌آهن، حفر تونل و موارد مشابه مشغول به کار شوند.
مشاغلی که کاردان های فنی راه سازی و زیرسازی راه می توانند احراز نمایند عبارتند از: فعالیت در کلیه کارگاه های راه سازی و راه آهن به عنوان تکنسین، مسئول اجرای انواع زیرسازی ها، عملیات خاکی، حفر تونل ها و تنظیم برنامه عملیات با توجه به نوع فعالیت های کارگاهی و برنامه پیشرفت کار، کنترل عملیات و تهیه گزارشات روزانه و بالاخره فعالیت در کلیه نهادها و سازمان هایی که با مسائل راه سازی در ارتباطند.

از جمله این نهادها، می توان به وزارت راه و ترابری و کلیه اداره هایی که زیر نظر این وزارتخانه فعالیت می نمایند، اشاره کرد.

۵ـ گرایش ساختمان های بتنی در معرفی رشته ساختمان

گسترش روز افزون ساختمان‎های بتنی، محدود شدن مصرف فولاد در ساختمان و نیاز مبرم صنعت به تکنسین‎هایی که بتوانند کارهای بتنی را به نحو مطلوب انجام دهند، بیانگر نیاز جامعه به افراد کاردان متخصص ساختمان‎های بتنی است. در واقع، در میان مصالح ساختمانی، هیچ ماده ای مهم تر از بتن نیست. هر ساله مسابقات جهانی بتن، محلی برای عرضه ابداعات و ابتکارات مهندسان عمران است و در وجه کاربردی تر، ساختمان های بتنی هستند که از رشته های مهم بخش ساختمان سازی و سدسازی محسوب می گردند.

با توسعه روزافزون تکنولوژی، ساخت ساختمان های بتنی در انجام پروژه های عمرانی ضرورت دارد و این امر بدون حضور نیروی انسانی ماهر که از دانش کافی و شناخت عمیق در این حوزه برخوردار باشد، امکان پذیر نیست. با توجه به چنین ضرورت هایی، گرایش ساختمان های بتنی، به عنوان یکی از گرایش های رشته کاردانی فنی عمران در دانشگاه ها ارائه می گردد. گفتنی است که داوطلبان ورود به این مجموعه باید قبل از ورود به مرحله آزمون و گزینش، دارای حداقل دوازه ‎هفته سابقه کار یا کارآموزی در یکی از کارگاه‎های ساختمانی (ترجیحاً در ساختمان‎های بتنی) باشند، در غیر این‎صورت دواطلبان پس از موفقیت در آزمون و گزینش باید در برنامه دوره شناخت کار که برنامه آن توسط مؤسسه آموزشی تعیین خواهد شد، شرکت نمایند.

لیست دروس

اجرای ساختمان ها با مصالح سنتی و پروژه/ اجرای ساختمان های بتنی/ اجرای ساختمان های فلزی/ اجزاء ساختمان و کارگاه/ اجزاء ماشین، موتورها و کارگاه/ ایمنی و بهداشت/ تجهیز و اداره کارگاه/ تعمیر و نگهداری/ تکنولوژی بتن و آزمایشگاه/ رسم فنی/ ریاضی۱و۲/ زبان فنی/ زمین شناسی و مصالح ساختمانی/ فیزیک مکانیک/ فیزیک حرارت و آزمایشگاه/ قوانین و روابط کار/ ماشین آلات ساختمانی و راه سازی/ متره و برآورد و پروژه/ محاسبات فنی ۱و۲/ محوطه سازی/ مکانیک خاک و آزمایشگاه/ نقشه برداری و عملیات/ نقشه کشی اجرائی/ نقشه کشی ساختمان/ کارهای چوبی و کارگاه/ کارگاه جوش کاری و ورق کاری/ کارگاه تاسیسات برقی و مکانیکی/ کارآموزی۱و۲

لیست دانشگاه ها

تبریز

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

فارغ التحصیلان کاردانی ساختمان های بتنی، قادر به همکاری در تهیه نقشه های سازه ساختمان های بتنی، اجرای قالب های مختلف ساختمان های بتنی، اجرای آرماتوربندی ساختمان های بتنی، اختلاط و تولید بتن و انواع فرآورده های آن، اجرای عملیات بتن ریزی و نگهداری آن، سرپرستی گروه های مختلف بتن ریز و نظارت بر اجرای عملیات بتن ریزی هستند و مشاغل قابل احراز توسط آن ها عبارت است از: کاردان اختلاط و تهیه بتن، کاردان بتن ریز، کاردان قالب بند، کاردان آرماتوربند، ناظر اجرای عملیات پروژه های بتنی کوچک.

۶ـ گرایش عمران روستایی در معرفی رشته ساختمان

یکی از خسارت بارترین مهاجرت ها و در نوع خود بدترین آن ها، مهاجرت روستائیان به شهرها است. در واقع، مهاجرت روستائیان به شهرها، همان خاموش شدن موتور تولید است. اگر روستاها، به سرعت به قابلیت های لازم برای زندگی مناسب دست نیابند، وضعیت از این هم بدتر خواهد شد. با توجه به مشکلات روستاها و روستائیان، مسأله روستاها همواره در سرلوحه برنامه‌های دولت قرار دارد و برای تأمین نیروی انسانی کارآمدی که بتواند در برنامه های عمرانی دولت در بخش روستا، فعالیت های لازم را انجام دهد، نیاز به اختصاص بخشی از توان آموزشی کشور به چنین مباحثی، کاملاً ضروری است.

دوره آموزشی کاردان فنی عمران روستایی یکی از دوره های آموزشی در نظام آموزش عالی است که هدف آن تربیت افرادی است که با اطلاعات فنی و مهارت کافی در زمینه های ایجاد ساختار و ساختمان، راه کارهای عمرانی و تأسیس آب آشامیدنی روستاها فعالیت نمایند. این رشته کاربردی در دو و نیم سال به دانشجویان ارائه می گردد.

لیست دروس

ریاضیات عمومی و مقدمات آمار/ فیزیک مکانیک/ فیزیک حرارت و آزمایشگاه/ زبان فنی/ آب رسانی و بهداشت روستا و پروژه/ اجرای ساختمان ها با مصالح سنتی و پروژه/ اجزاء ساختمان و کارگاه/ اجزای ساختمان های کوچک و بتنی و کارگاه/ ایمنی و بهداشت/ تعمیر و نگهداری/ تجهیز و اداره کارگاه/ تکنولوژی بتن و آزمایشگاه/ راه های روستایی و پروژه/ رسم فنی/ زمین شناسی و مصالح ساختمانی/ ساختمان های کوچک آبی و پروژه/ قوانین و روابط کار/ ماشین آلات ساختمانی و راه سازی/ متره و برآورد و پروژه/ محاسبات فنی ۱و۲/ معماری روستایی و پروژه/ مکانیک خاک و آزمایشگاه/ نقشه برداری و عملیات/ نقشه کشی ساختمان/ کارگاه تاسیسات برقی و مکانیکی/ کارهای چوبی و کارگاه/ کارآموزی ۱و۲

لیست دانشگاه ها

در دانشگاه های روزانه پذیرش ندارد.

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

داوطلب این رشته علاوه بر توانمندی در دروس ریاضیات، رسم فنی، فیزیک، مکانیک و شیمی، باید آمادگی و شرایط جسمی و روحی لازم را برای کار در محیط‌های روستایی داشته و از قدرت تجسم و ابداع خوبی برخوردار باشد. مشاغلی که فارغ-التحصیلان گرایش عمران روستایی می توانند احراز نمایند، عبارتند از: فعالیت در کلیه زمینه های ساختمان، راه های روستایی، ساختمان های کوچک آبی، ساختمان های مسکونی روستایی و ساختمان های ویژه روستایی و همکاری با سازمان هایی نظیر جهادسازندگی، بخش داری ها در کلیه کارهای عمرانی.

۷ـ گرایش فتوگرامتری در معرفی رشته ساختمان

با توجه به ضرورت انجام برنامه های عمرانی در سطح کشور و اجرای صحیح این برنامه بر مبنای طرح و نقشه، وجود افرادی کاردان در زمینه تهیه نقشه های اجرایی ضروری به نظر می رسد و به همین دلیل، تشکیل دوره های آموزشی در زمینه تهیه نقشه های عمرانی جزء اهداف گروه برنامه ریزی فنی و مهندسی ستاد انقلاب فرهنگی قرار گرفت و از سال۱۳۵۹ فعالیت و برنامه ریزی در این زمینه آغاز شد. مجموعه آموزشی نقشه برداری شامل چهار بخش نقشه برداری و ژئودزی، فتوگرامتری، کارتوگرافی و هیدروگرافی است و در بخش فتوگرامتری به نقشه برداری هوایی و عکس برداری از محیط های عمرانی پرداخته می شود.

فعالیت در هر یک از برنامه‌های عمرانی، مستلزم داشتن نقشه است. «فتوگرامتری» یکی از روش‌های نقشه‌برداری است که نسبت به سایر روش ها، سرعت زیاد، هزینه کم و دقت بسیار زیادی دارد. دانشجویان دوره کاردانی فتوگرامتری مهارت و دانش تئوریک لازم را برای نقشه‌برداری هوایی و عکس‌برداری از محیط‌های عمرانی به دست می‌آورند و می‌توانند به عنوان اپراتورهای ماهر برای انجام مثلث ‌بندی و تبدیل عکس به نقشه در هر سازمان و اداره دولتی یا بخش خصوصی که مجهز به دستگاه‌های فتوگرامتری باشد، فعالیت کنند. طول دوره کاردان فنی فتوگرامتری، دو سال است و جهت آشنایی دانشجویان جدید با عملیات فتوگرامتری، لازم است داوطلبان، قبل از شروع دوره به مدت یک هفته در بازدیدها و برنامه هایی که به عنوان دوره شناخت کار از طرف دانشگاه ها، تنظیم می شوند، شرکت نمایند.

لیست دروس

ریاضیات عمومی و مقدماتی/ آمار/ فیزیک حرارت/ فیزیک مکانیک/ رسم فنی/ زمین‌شناسی و مصالح ساختمانی/ محاسبات فنی/ اجزای ساختمان و کارگاه/ زبان فنی/ قوانین و روابط کار/ تعمیر ونگهداری/ ایمنی و بهداشت/ نقشه‌برداری و عملیات/ مکانیک خاک/ نقشه‌کشی ساختمان/ کارتوگرافی/ کمک‌های اولیه و بهداشت فردی/ مقدمات فتوگرامتری/ دستگاه‌های فتوگرامتری و نگهداری آن ها/ تئوری توجیه ـ ارتوفتو/ مثلث‌بندی هوائی/ زبان فنی/ کارورزی

لیست دانشگاه ها

در دانشگاه های روزانه پذیرش ندارد.

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

فارغ التحصیلان این رشته به عنوان کاردان فنی (تکنیسین ماهر) کارایی و مهارت عملی لازم را برای انجام فعالیت های فتوگرامتری در مراحل مختلف آن، از مثلث بندی هوایی تا تهیه نقشه به دست می آورند. این افراد با توجه به تخصصی که دارند، می توانند به عنوان اپراتورهای دستگاهی ماهر، برای انجام مثلث بندی و تبدیل عکس به نقشه در هر سازمان و اداره دولتی یا بخش خصوصی که مجهز به دستگاه های فتوگرامتری باشد، مشغول به کار شوند.

۸ـ گرایش کارتوگرافی در معرفی رشته ساختمان

مجموعه آموزش کارتوگرافی یکی‌از چهار رشته عملیات نقش‌برداری و یکی از رشته‌های آموزشی در نظام آموزش عالی در مقطع کاردانی است و هدف آن بالا بردن مهارت عملیات در افراد است تا بتوانند با کسب قدرت نسبی تفکر، استدلال، تجزیه و تحلیل و درک مفاهیم مربوطه، توانایی کار و کارآیی مفید در زمینه رشته کارتوگرافی را به دست آورند و ارتباط این رشته را با سایر رشته‌ها استنباط نمایند. کارتوگرافی، چاپ و تالیف و تکثیر نقشه‌های عمرانی است و نقش فعالی در مراحل نهایی تهیه نقشه دارد. نقشه‌های عمرانی درهر زمینه به یکی‌از سه طریق نقشه‌برداری زمینی، نقشه برداری هوایی و نقشه برداری تالیف می شود. فرم خروجی نهایی نقشه برداری زمینی و هوایی، پیش‌نویس‌های مدادی است که برای مصرف‌کنندگان به‌راحتی قابل درک نبوده وباید با پروراندن وتفسیر مناسب اطلاعات بااستفاده از علائم، رنگ و قوانین گرافیکی آنها را گویا نمود.

در نتیجه نقشه از طریق فتوگرامتری و یا نقشه برداری زمینی نیاز به تخصص و مهارت کارتوگراف دارد. از طرف دیگر نقشه های موضوعی از جمله ابزار مورد نیاز متخصصین علوم مختلف است که از آن برای اجرای طرح های عمرانی استفاده می-شود. نقشه های موضعی با گردآوری و جفت و جور کردن اطلاعات مناسب و موجود تهیه می گردد. انجام چنین فعالیت هایی نیازمند تخصص و مهارت کارتوگراف است. کارتوگراف، همچنین می تواند به عنوان نقشه کش ورزیده به رشته های مختلف صنعت که به نحوی با ترسیم و نقشه کشی سر و کار دارند، خدماتی مفید عرضه نماید. طول متوسط دوره کاردان فنی فتوگرافی ۲ سال است و جهت آشنایی دانشجویان جدید یا عملیات کارتوگرافی لازم است قبل از شروع دوره، بازدیدها و برنامه هایی به عنوان دوره شناخت کار از طرف دانشگاه ها به مدت یک هفته، ارائه گردد.

لیست دروس

ریاضی۱و۲/ فیزیک۱و۲/ زبان فنی/ زمین شناسی و مصالح ساختمانی/ نقشه کشی ساختمان/ مکانیک خاک/ نقشه برداری و عملیات/ ایمنی و بهداشت/ تعمیر و نگه داری/ قوانین و کار/ محاسبات فنی/ شبکه و مختصات/ عکاسی و چاپ۱و۲/ کارتوگرافی۱و۲/ تالیف نقشه/ تفسیر عکس/ جغرافیا و فیزیوگرافی/ رسم فنی/ فتوگرامتری۱و۲/ نقشه برداری ۱و۲/ نقشه های توپوگرافی/ نقشه های غیر توپوگرافی/ کارآموزی/ پروژه

لیست دانشگاه ها

آموزشکده فنی نقشه برداری ـ وابسته به سازمان نقشه برداری

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

فارغ‌التحصیلان این گرایش به عنوان کاردان فنی، کارآیی لازم و مهارت عملی را برای فعالیت‌های کارتوگرافی در مراحل مختلف گردآوری اطلاعات، تألیف،‌ چاپ و تکثیر نقشه‌ها به دست می‌آورند و با توجه به تخصص و کارآیی‌های به دست آمده، می توانند به عنوان تکنسین کارتوگراف در کارهای مختلف تهیه نقشه در سازمان‌ها، ادارات دولتی و بخش‌ خصوصی مجهز به بخش کارتوگرافی و نقشه‌کشی، فعالیت کنند.

با توجه به توانایی کاردان کارتوگرافی در عملیات نقشه برداری از قبیل مترگیری و ژالن گذاری، مترکشی ساختمان، نصب علائم و نشانه ها و …، مستند سازی اکیپ های نقشه برداری، تعیین تجهیزات مورد نیاز نقشه برداری، اجرای عملیات کارتوگرافی و ترسیم با دست، انجام خدمات کارهای مقدماتی هیدروگرافی، ژئودزی، کاداسترو فتوگرامتری، نظارت و سرپرستی کارگاه های نقشه برداری و استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری در نقشه برداری، انجام مشاغل زیر برای وی امکان پذیر است: نقشه بردار (راه، راه آبی،کانال آب، خطوط لوله های گاز، نفت، آب و مسیرهای انتقال نیرو)، کارتوگراف و رسام روش های معمولی، اسکرایبینگ، اتوماسیون، کاردان مترکشی، ترازیابی، تاکئومتری و نقشه برداری های ساده، کاردان نقشه بردار مناطق محدود، کاردان دستگاه-های فتوگرامتری (آنالوگ، دیجیتال و …) و دستگاه های الکترونیکی مربوطه، کاردان خدمات کارهای هیدروگرافی و عمق یابی، کاردان خدمات ژئودزی کلاسیک، فیزیکال و ماهواره ای.

۹ ـ گرایش کارهای عمومی ساختمان در معرفی رشته ساختمان

ساختمان سازی عملی ساده و تک بعدی نیست، بلکه فرایندی پیچیده و چند وجهی است و برای ساخته شدن یک ساختمان، افراد بسیاری در مراحل مختلف ساخت به انجام امور تخصصی خویش می پردازند. در این میان، باید فردی نیز مسئولیت انجام امور عمومی ساختمان را بر عهده بگیرد. این امور عبارتند از: دیوار چینی اطراف زمین (محصور کردن)، خاکبرداری پی (شالوده ها و شناژها(، آماده سازی بستر، آجرچینی، آرماتوربندی و نصب صفحه ستون ها، بتن ریزی پی، نگهداری بتن پی، نصب اسکلت فلزی، اجرای سقف تیرچه بلوک، نگهداری بتن سقف و دیوارچینی داخلی.

هدف دوره کاردانی فنی گرایش کارهای عمومی ساختمان، تربیت کاردان کارهای عمومی ساختمان با جهت گیری فنی است و لذا در طراحی برنامه علاوه بر مهارت های فنی، تفکر طراحی نیز مورد توجه بوده است و برنامه در قالب کاردانی و با لحاظ کردن سهم دروس در نظر گرفته شده در آموزشهای علمی – کاربردی وزارت فرهنگ و آموزش عالی تهیه شده است.

لیست دروس

ریاضیات عمومی و مقدماتی/ آمار/ فیزیک حرارت/ فیزیک مکانیک/ رسم فنی/ زمین‌شناسی و مصالح ساختمانی/ محاسبات فنی/ اجزای ساختمان و کارگاه/ زبان فنی/ قوانین و روابط کار/ تعمیر ونگهداری/ ایمنی و بهداشت/ نقشه‌برداری و عملیات/ مکانیک خاک/ نقشه‌کشی ساختمان/ نقشه‌کشی اجرائی/ اجرای ساختمان‌ها با مصالح سنتی/ اجرای ساختمان‌های بتنی/ اجرای
ساختمان‌های فلزی/ محوطه سازی/ متره و برآورد/ تجهیزات و اداره کارگاه/‌ کارآموزی (کاربینی)/ کارآموزی (کارورزی) (بسیاری از درس‌های این گرایش همراه با پروژه است)

لیست دانشگاه ها

ارومیه/ گلستان ـ گرگان/ مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی بناب

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

از فارغ التحصیلان این دوره این قابلیت ها انتظار می رود: برنامه ریزی مراحل کار و سازماندهی و کنترل پروژه ساختمانی با مقطعی از پروژه بزرگ در کارگاه ساختمان، انتقال اطلاعات فنی مورد نیاز کارگاه های ساختمانی به کارگران، نظارت بر پروژه-های کوچک ساختمانی، تهیه نقشه های محاسباتی در دفاتر مهندسین یا سازمان های مربوط، سرپرستی کارگاه کوچک ساختمانی و یا مقطعی از یک پروژه، کار در کارگاه به عنوان دستیار دروس عملی در کنار مدرس و متره و برآورد پروژه ها.
روی هم رفته، دانش آموختگاناین رشته قابلیت های لازم برای اشتغال در زمینه های زیر را به دست خواهند آورد: سرپرست پروژه ساختمانی، نقشه کشی ساختمان (پروژه های کوچک و بزرگ)، کنترل کننده و بیان کننده نقشه در محل احداث پروژه ها، به عنوان مترور در مهندسین مشاور به شرکت های ساختمانی متره و برآورد کننده.

۱۰ـ گرایش نقشه برداری در معرفی رشته ساختمان

مفهوم علم نقشه‌برداری، جمع‌آوری اطلاعات فیزیکی و هندسی از سطح به عمق زمین و یافتن نوعی مدل یا ارتباط ریاضی بین این اطلاعات با استفاده از علم احتمال است. عینی‌ترین استفاده از این اطلاعات، تهیه نقشه‌های گوناگون جغرافیایی، نظامی و مهندسی برای احداث راه‌ها، سدها، کانال‌ها، برق‌رسانی و … است.

 در سرزمین پهناوری مانند ایران که هم به منابع آبی و دریایی وسیع و هم به معادن زیرزمینی فراوانی دسترسی دارد، نیازی روزافزون به این رشته در کلیه گرایش‌ها بالاخص نقشه برداری عمومی (توپوگرافی) که رشته‌ای پایه و اساسی است، احساس می‌گردد. برنامه کاردانی نقشه برداری به همین دلیل و براساس ضوابط آموزش‌های علمی کاربردی شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طراحی و تدوین شده است. هدف از این برنامه تربیت کاردانی است که دانش و مهارت لازم را در زمینه های نقشه برداری، مانند: ماهواره‌ای، کارتوگرافی، ژئودزی و هیدروگرافی کسب نماید و به عنوان رابط بین مهندسین و کارگران فنی نقشه‌برداری برای برداشت و پیاده کردن نقشه، عمل نماید. داوطلبان این گرایش باید در دروس ریاضی، فیزیک و فنی آگاهی کافی داشته و از قدرت بدنی خوبی برخوردار باشند.

لیست دروس در معرفی رشته ساختمان

ریاضیات ۱و۲/ فیزیک نور/ نقشه برداری ۱و۲/ نقشه برداری مسیر/ نقشه برداری زمینی/ اردوی عملیاتی زمینی/ اردوی عملیاتی زیرزمینی/ تئوری خطاها/ تعمیر و نگهداری وسائل نقشه برداری و ژئودزی/ راه سازی/ ژئودزی ۱و۲/ عملیات ژئودزی۱/ زبان فنی/ شناخت مصالح ساختمانی و عملیات کارگاهی/ فتوگرامتری۱و۲/ عملیات فتوگرامتری۱و۲/ نجوم/ عملیات نجوم/ عملیات نقشه برداری۱و۲/ عملیات نقشه برداری مسیر/ عملیات کارتوگرافی

لیست دانشگاه‌ها در معرفی رشته ساختمان

تبریز/ زابل/ گلستان ـ گرگان/ آموزشکده فنی نقشه برداری ـ وابسته به سازمان نقشه برداری

بازار کار در معرفی رشته ساختمان

از جمله قابلیت هایی که کاردان نقشه برداری در طول تحصیل کسب می کند، می توان به این موارد اشاره کرد: همکاری در عملیات نقشه برداری از قبیل مترگیری و ژالن گذاری، مترکشی ساختمان و نصب علائم و نشانه ها و علامت دادن، مستند سازی اکیپ های نقشه برداری، تعیین تجهیزات مورد نیاز نقشه برداری، اجرای عملیات کارتوگرافی و ترسیم با دست، انجام خدمات کارهای مقدماتی هیدروگرافی، ژئودزی، کاداستروفتوگرامتری، نظارت و سرپرستی کارگاههای نقشه برداری و استفاده از نرم-افزارهای کامپیوتری در نقشه برداری.
فارغ‌التحصیل این گرایش می‌تواند در ارگان‌های دولتی و خصوصی در زمینه‌های فنی راه‌سازی، شهرسازی، معادن، ساختمان، سدسازی و موارد مشابه مشغول به کار شود.

دیدگاه ها بسته شده است