شغل تراشکاری

شغل تدوینگری فیلم
شغل تدوینگری فیلم
آذر ۲۶, ۱۳۹۶
شغل تعمیرکاری تاسیسات
شغل تعمیرکاری تاسیسات
آذر ۲۶, ۱۳۹۶
شغل تراشکاری

شغل تراشکاری :

به شکل دهی فلزات با استفاده از دستگاه‌های مخصوصی که به روش براده‌برداری صورت می گیرد، ‌«تراشکاری‌» می‌گویند. شغل تراشکاری

تراشکار کیست؟

‌«تراشکار» کسی است که برای شکل دادن به فلزات با استفاده از دستگاه ، عمل براده برداری بر روی آنها را با عمق و سرعتی معین انجام می‌دهد.

ویژگی‌های تراشکار:

تجسم فضایی و تمرکز بالایی دارد: تبدیل نقشه‌های دو بعدی به سه بعدی و تراش قطعات مطابق نقشه به تجسم فضایی و تمرکز بالایی نیازمند است.
سرعت عمل بالایی دارد: تراشکار می داند که هماهنگی دست‌ها و سرعت عمل بالا در کار با ماشین‌های تراش بسیار ضروری است.
صپوو و دقیق است. در تولید قطعات ظریف با شمار بالا، صبور بودن برای حفظ و بالا بردن دقت، عاملی کلیدی است.

ورود به شغل تراشکاری:

کسب مهارت‌های لازم در این حرفه از راه‌های مختلفی امکان پذیر است. علاقه مندان به این حرفه می توانند در هنرستان در رشته تراشکاری تحصیل کنند. امکان یادگیری این حرفه به روش سنتی استاد شاگردی هم وجود دارد اما بعضی علاقه‌مندان به تحصیل این امکان را دارند که در دانشگاه‌ها در مقطع کاردانی رشته مکانیک یا ساخت و تولید (به ویژه گرایش ماشین ابزار) را انتخاب کنند و در مقاطع بالاتر در شاخه‌های مرتبط با مهندسی مکانیک و مهندسی ساخت و تولید به تحصیل بپردازند. وزارت کار در برگزاری دوره‌های آموزشی در این زمینه بسیار فعال است. کارآموزان پس از طی این دوره‌ها مهارت زیادی پیدا می‌کنند و می‌توانند شرایط ارتقای حرفه‌ای خود را فراهم آورند.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| آموزش رانندگی

پیشرفت شغلی:

تراشکاران در صورت داشتن امکانات مالی می‌توانند به صورت مستقل کارگاه تراشکاری داشته‌باشند.

فضای شغل تراشکاری:

فضای شغلی تراشکاران محیط‌های سر پوشیده کارگاه‌ها و کارخانه‌های تراشکاری است. در این کارگاه‌ها صدای دستگاه‌های مختلف بسیار زیاد است و تراشکاران موظف به رعایت شرایط ایمنی مانند استفاده از عینک ایمنی و لباس مخصوص هستند. تراشکاران با توجه به حیطه فعالیتشان با صنایع مختلف از جمله خودروسازی، ساختمان سازی و نفت در ارتباط‌اند.

وظایف و مسئولیت‌ها:

وظایف تراشکاران بر حسب رتبه حرفه‌ای و نوع ماشین تراشی که با آن کار می کنند (اونیورسال، دستگاه‌های تراش CNC و… ) متفاوت است. به طور کلی، تراشکاران درجه دو باید بتوانند وظایف زیر را انجام دهند:
فلزکاری
نقشه کشی و نقشه خوانی
جوش کاری با قوس الکتریکی
تراشکاری با قومی الکترث ثی
تراشکاری قطعات تا دقت ۵ صدم میلی متر
آج زدن قطعات
تراشیدن مخروط پیچ و مهره‌تراشی دستی و سرویس و نگهداری ماشین تراش.
وظایف تراشکاران درجه یک علاوه بر وظایف تراشکاران درجه دو عبارت‌اند از:
نقشه کشی پیشرفته
شناخت مواد
سخت کاری  
تراشکاری کلیه قطعات در انوع فوم تا دقت دو صدم میلی متر.
دستگاه های تراشCNC برای تراش قطعات متفاوت، نیاز به برنامه نویسی دارند. بنابراین، تراشکارانی که با این دستگاه‌ها کار می‌کنند، باید در برنامه نویسی نیز مهارت داشته باشند (برنامه نویسی CNC).

مطلوبیت‌های شغل تراشکاری:

این شغل به دلیل داشتن نقش کلیدی در فرایند توسعه صنعت کشور همواره بازار کار خوبی دارد .

محدودیت‌های شغل تراشکاری:

خطرهای احتمالی ناشی از بی احتیاطی و عدم دقت در هنگام استفاده از دستگاه‌ها ممکن است به قطع عضو یا از دست دادن بینایی منجر شود. صدای بلند ماشین آلات تراش در بعضی کارگاه‌ها هم در درازمدت به شنوایی تراشکاران آسیب می‌رساند.

اهمیت ‌شغلی:

جالب است بدانید که به تراشکاری مادر صنایع می گویند؛ زیرا صنایع مختلف به قالب‌ها و قطعات ویژه نیاز دارند. این قطعات را تراشکاران تولید می‌کنند. دانستن همین نکته برای درک اهمیت چنین شغلی کافی است.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

با مراجعه به آموزشگاه های وزارت کاروموسسات فنی‌حرفه ای می‎توانید با فضای این کاربیشترآشنا شوید. خواندن استانداردهای مهارت و آموزش تراشکاران درجه ١ و ٢ (وزارت کار و تامین اجتماعی، سازمان آمرزش فنی و حرفه ای کشور) هم جزئیات بیشتری از فعالیت‌های این حرفه را به شما خواهد آموخت.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است