شغل تکنیسینی دارو (نسخه‌پیچی داروخانه)

شغل تعمیر و نگهداری هواپیما
شغل تعمیر و نگهداری هواپیما
آذر ۲۶, ۱۳۹۶
اهمیت خودآموزی برای دانش‌آموزان
اهمیت خودآموزی برای دانش‌آموزان
آذر ۲۶, ۱۳۹۶
شغل تکنیسینی دارو (نسخه‌پیچی داروخانه)

تکنیسینی دارو ( نسخه‌پیچی داروخانه):

به تحویل دارو به بیمار با توجه به توصیۀ پزشک تکنیسینی دارو گفته می‌شود. شغل تکنیسینی دارو

تکنیسین دارویی داروخانه کیست؟

تکنیسین دارویی یا ‌نسخه پیچ‌ فردی است که توانایی خواندن نسخه را دارد و می‌تواند بر طبق آن، داروی مناسب هر بیمار را در بسته بندی ویژه به همراه دستورات و توصیه های لازم در اختیار او بگذارد.

ویژگی‌های تکنیسین دارویی:

بادقت است: مهم ترین ویژگی تکنیسین دارویی دقت بالای اوست؛ چون کوچک‌ترین اشتباه در تحویل دارو به بیمار، می‌تواند جان او را به خطر بیندازد.
سرعت عمل بالایی دارد: گاهی به دلیل وضعیت خاص یک بیمار، دارو باید به سرعت در اختیار او قرار بگیرد.
بر رفتار خود مسلط است: او باید طرز رفتار صحیح با بیمار و همراهان او را بداند؛ :زیرا ممکن است آن‌ها از نظر روحی در وضعیت خوبی نباشند.
منظم و پاکیزه است: در قفسه های دارو هر چیزی باید در جای خودش باشد و تمام اصول نگه داری از آن‌ها کاملا اجرا شود. به دلیل سر و کار داشتن با سلامت مردم، اگر به پاکیزگی اهمیت می‌دهید، می‌توانید به این شغل فکر کنید.

ورود به شغل تکنیسینی دارو :

برای این شغل تحصیلات مرتبطی وجود ندارد، ولی به دلیل اینکه نسخه پیچ ها باید کاملا از ویژگی‌های داروها شناخت داشته باشند، داشتن مدرک دیپلم برای آن‌ها ضروری است. برای ورود به این شغل باید در دورۀ دارویاری داروخانه، که مرکز آموزش وزارت بهداشت و درمان برگزار می‌کند یا کلاس های آموزشی ‌«تکنیسین داروخانه که در بعضی از دانشگاه‌ها برگزار می‌شود، شرکت کنید.

علاوه بر این، یک دورۀ عملی کوتاه مدت نیز باید در داروخانه بگذرانید. بعد از گذراندن دورۀ نظری و عملی، مدرک تکنیسین دارویی تحت نظر وزارت بهداشت به شما داده می‌شود. این دوره‌ها در دو سطح مبتدی و پیشرفته برگزار می‌شوند ولی شما با داشتن مدرک مبتدی هم می توانید مشغول به کار شوید. مهارت‌های کلی که افراد در این دوره‌ها می‌آموزند، عبارت اند از: موارد معمول مصرف داروها، روش صحیح مصرف، شایع‌ترین عوارض جانبی دارو، مهم‌ترین تداخلات دارو با سایر داروها و غذاها، و شرایط نگه داری آن‌ها.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| مدیریت بیمه

پیشرفت شغلی:

بعد از اینکه تجربه لازم را در این شغل به دست آوردید، می توانید برای گرفتن مدرک مدیریت داروخانه اقدام کنید. پس از آن هم می‌توانید مدرک موسس داروخانه را بگیرید. علاوه بر کسب تجربه، گذراندن دوره‌های پیشرفته تکنیسین داروخانه می‌تواند در ارتقای سریع تر شما موثر باشد.

فضای شغل تکنیسینی دارو :

فضای کاری نسخه پیچ ها داروخانه است که باید نور و رطوبت کای برای نگه‌داری انوع داروها داشته و از هرگونه گرد و
غبار دور باشد. شاغلان این شغل حتما باید نظافت را در محیط کار خود رعایت کنند و به بهداشت فردی خویش اهمیت بدهند. آن‌ها بایستی در فضای داروخانه، روپوش سفید به تن کنند که هر گونه آلودگی آن خیلی زود مشخص می‌شود و لازم است بلافاصله برطرف گردد.
تکنیسین دارویی با مسئول فنی داروخانه، یا همان دکتر داروساز و عموم مردم، بیشترین ارتباط را دارد و اگر در داروخانه بیمارستان کار کند، با پزشکان و پرستاران هم تعامل خواهد داشت.

وظایف و مسئولیت‌ها:

دریافت نسخه: در این مرحله مشخصات کلی نسخه شامل مشخصات سرنسخه، متن نسخه و مهر و امضای پایان نسخه نیز کنترل می شود.
خواندن و تفسیر نسخه؛ نسخه پیچ باید بتواند خط پزشک را بخواند و هر نوع مختصرنویسی او را تفسیر کند. او باید توانایی تشخیص مقدار (دوز) صحیح دارو، متناسب با سن و جنس بیمار، را داشته باشد و علاوه بر این بتواند دربارۀ تداخل احتمالی داروها با هم، به بیمار مشاوره دهد.
آماده‌سازی داروهای تجویز شده:این مرحله مهم‌ترین بخش در روند نسخه پیچی است. نسخه پیچ‌های خوب، دارو را حداقل سه بار با مشخصات نسخه تطبیق می دهند؟ یک بار زمان برداشتن دارو از قفسه، یک بار زمان برچسب زدن و یک بار زمانی که دارو به بیمار تحویل داده می‌شود. به این ترتیب، احتمال اشتباه به حداقل می‌رسد.

دیگر مسئولیت‌ها:

ثبت داروهای تحویل داده شده در رایانه داروخانه: با این کار، هم میزان مصرف داروهای مختلف مشخص می شود و هم در صورتی که مشکلی در قبال تحویل دارو به بیمار پیش آید، می توان به آن رجوع کرد.
چسباندن برچسب روی داروهای تحویلی نوشتن دستورات لازم؛ در برچسب باید نام دارو، مقدار مصرف و فواصل مصرف ذکر شود.
تحویل دارو به بیمار و ارائه دستورالعمل های خاص در رابطه با مصرف دارو و کسب اطمینان از اینکه بیمار این اطلاعات را به طور محیح دریافت کرده است.

علاوه براین موارد _که مراحل اصلی نسخه پیچی هستند _نسخه پیچ در چیدن داروها نیز وظایفی بر عهده دارد که عبارت اند از.
چیدن داروها در قفسه بر اساس خواص دارویی آنها به صورت الفبایی یا محل تاثیرگذاری آن ها مثلا داروهای قلب، داروهای اعصاب و…
قراردادن هر دارو در محل مخصوص خودش: ملا داروهای سمی در قفسه‌ای با در قفل دار و علامت مخصوص، یا داروهایی که باید دور از نور یا در یخچال نگه‌داری شوند.
قرار دادن داروها در قفسه ها با توجه به تاریخ انقضا و زمان ورود آنها به داروخانه .

مطلوبیت‌های شغل تکنیسینی دارو :

تمیز و مرتب بودن فضای این شغل برای بسیاری خوشایند است. از طرفی، نسخه پیچ می‌تواند اطلاعات دارویی بسیار زیادی حتی در حد یک پزشک به دست آورد.

محدودیت‌های شغل تکنیسینی دارو:

کار نسخه پیچ‌ها مستقیما با سلامت انسان‌ها در ارتباط است و کمترین خطایی در تحویل دارو به بیماران می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری به بار آورد. بنابراین، از سختی‌های این شغل، مسئولیت سنگینی است که نسخه پیچ ها به دلیل حساسیت بالای کارشان دارند. علاوه بر این، شاغلان این شغل اغلب با مریض ها سر و کار دارند که ممکن است ناقل بیماری باشند. از طرفی، وجهه اجتماعی این شغل با میزان تخصصی و دانشی که یک تکنیسین دارویی کسب می‌کند، متناسب نیست.

اهمیت شغلی:

هر کسی ممکن است در طول زندگی اش بیمار شود و در پی آن به دارو نیاز پیداکند. تکنیسین‌های دارویی با دانشی که در زمینه داروها دارند، بعد از پزشکان می توانند راهنمای مناسبی برای بیماران باشند و با اطلاعات صحیحی که به آن‌ها می دهند، موجب اطمینان خاطر بیمار و همراهان او شوند.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

بهترین منبع برای کسب اطلاعات کامل درباره این حرفه، شاغلان آن هستند. پس به داروخانه ها بروید و با آنها گفت وگو کنید.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است