به نگه داری و پرورش جانوران اهلی مانند گاو، گوسفند، بز و شتر به منظور تامین نیازهای گوشتی و پروتئینی مردم جامعه »دامداری« می گویند. شغل دامداری
دامدار کسی است که به نگه داری بعضی جانوران اهلی و مطالعه و بررسی تغذیه آن ها و ارتقای نژاد این دسته از موجودات می پردازد.
صبور و بادقت است: جلوگیری از شیوع بیماری های دامی به مدیریت خوب نیاز دارد. این مدیریت زمانی ممکن است که دامدارها صبور باشند و عوامل را با دقت شناسایی، بررسی و رفع کنند.
باهوش و دارای شم اقتصادی است: انتخاب حیوانات اهلی جهت نگهداری با توجه به شرایط اقتصادی و نوع عوامل محیطی به شم اقتصادی احتیاج دارد. دامدارها باید سیستم های مختلف و مدرن دام پروری را بشناسند و همیشه به دنبال ایجاد و داشتن بازار اقتصادی مناسب باشند.
به حیوانات علاقه مند است: در این حرفه علاقه مند بودن به جانوران و نگهداری و پرورش آن ها اهمیت بسیار دارد.
دام پروری جزو مشاغلی است که در مورت داشتن تجربه کافی می توان آن را به طور مستقل دنبال کرد و از عهده کارهای مربوط به آن برآمد. البته برای تاسیس واحدهای دام پروری و دریافت مجوزهای شغلی که لازمه دریافت تسهیلات است به مدرک تحصیلی مرتبط با دام پروری نیاز است. برای این کار، شما ابتدا می توانید در هنرستان های کشاورزی تحصیل کنید. رشته مهندسی کشاورزی هم گرایشی به نام علوم دامی دارد و ادامه تحصیل تا مقطح دکترای این گرایش در کشور امکان پذیر است. فراموش نکنید که برای شروع یک پروژه پرورش دام و صنایع وابسته، در مراحل ابتدایی به مکانی مناسب جهت احداث دامداری و سپس گرفتن کلیه مجوزهای لازم از وزارت جهاد کشاورزی نیاز دارید.
شما با کسب تجربه لازم در ارتباط با حیوان مورد پرورش، بازار و مسائل اقتصادی مرتبط با آن و نیز به دست آوردن سرمایه کافی در این شغل پیشرفت خواهید کرد.
محل دام پروری باید دور از مناطق مسکونی و تخلیه نخاله و زباله باشد. همچنین باید هماهنگ با محیط زیست دام مورد نظر بوده و شرایطی کاملا بهداشتی داشته باشد. برای مثال، گاوداری به سالن، بهاربند، سیلو، حوض آب آهک، زایشگاه، انبار خوراک و … نیاز دارد. دامداران بیشتر با تولیدکنندگان لبنیات و شرکت های گوشتی و پروتئینی در تعامل اند.
از مطلوبیت های این شغل استقلال کاری و مالی و سر و کار داشتن با دام های اهلی است.
دامداران با نوسان های زیادی در بازار محصولات خود روبه رو می شوند. شرایط اقتصادی تاثیر فراوانی بر این شغل دارد و گاهی نیز آن را تهدید می کند.
با توجه به شهرنشینی وهمچنین رشد جمعیت، نیازانسان ها به گوشت قرمز مسئله ای انکارناپذیر است. کارشنامان دامداری می توانند با برنامه ریزی صحیح و دقیق و با استفاده از دانش و تجربه، برای افزایش تولید اقدام کنند. آن ها می توانند با استفاده از علم و به کار بستن آن در عمل، تولید کشور را در این زمینه به سطح خودکفایی و صادرات برمانند که این خدمت بزرگی به جامعه است.
به وبگاه تخصصی علوم دامی به نشانی مراجعه کنید. مطالعه مجله علوم دامی ایران هم راه دیگری برای کسب اطلاعات بیشتر است.
منبع: فرهنگنامه مشاغل