شغل دندان‌پزشکی

شغل دام پزشکی
شغل دام پزشکی
دی ۲۴, ۱۳۹۶
راه اندازی سیستم‌های حفاظتی وامنیتی
راه اندازی سیستم‌های حفاظتی وامنیتی
دی ۲۵, ۱۳۹۶
شغل دندان‌پزشکی

شغل دندان‌پزشکی:

به تشخیص و درمان بیماری‌های دهان و دندان، که منجر به تضمین سلامت جسم و روح و زیبایی افراد یک جامعه می‌شود، دندان‌پزشکی می‌گویند. شغل دندان‌پزشکی علاوه بر پزشکی یک هنر است.

دندان‌پزشک کیست؟

دندان پزشک کسی است که علاوه بر تشخیص و درمان بیماری‌های دهان و دندان، با بررسی و پیشنهاد راه‌های پیشگیری، از بروز ناراحتی‌های مربوط به آنها جلوگیری می‌کند و می کوشد سطح بهداشت دهان و دندان را در جامعه بالا ببرد.

ویژگی‌های دندان‌پزشک:

تمرکز و دقت خوبی دارد: کار بر روی دندان، کار بسیار ظریف و حساسی است و مانند سایر مشاغل پزشکی لازم است دندان پزشک از تمرکز و دقت بالایی برخوردار باشد.
روابط عمومی بالایی دارد: از نظر اخلاقی و عاطفی دندان‌پزشک باید توانایی برقراری ارتباط با بیماران را داشته باشد و بتواند آنها را درک کند. داشتن روابط عمومی خوب به این افراد بسیار کمک می کند.
صبور و پرحوصله است: دندان پزشک به دلیل حساسیت شغل خود، باید فردی باحوصله باشد؛ زیرا ممکن است افرادی که از کشیدن دندان یا عمل جراحی لثه وحشت دارند (به ویژه کودکان)، به او مراجعه کنند. پس او باید با نهایت آرامش و حوصله با آنها مدارا کند تا آمادگی لازم برای این کارها را پیدا کنند.

ورود به شغل دندان‌پزشکی:

شما برای ورود به این شغل، باید مدرک دکترای عمومی دندان پزشکی را دریافت کنید. ابتدا باید دوره علوم پایه را طی دو سال بگذرانید. در این دوره درس‌های عمومی، علوم پایه و برخی درس‌های اختصاصی به صورت نظری، عملی و نظری عملی در کلاس یا آزمایشگاه ارائه می‌شوند. بعد از آن، دوره تخصصی شما به مدت چهار سال شروع می‌شود. درس‌های این دوره به صورت نظری، عملی و نظری- عملی در کلاس، آزمایشگاه، کلینیک‌های دندان پزشکی، بخش‌های بیمارستانی و مراکز بهداشتی ارائه می‌شوند. یادتان باشد که شرط دریافت مدرک، گذراندن کلیه واحدهای درسی و دفاع از رساله است. بعد از آن می‌توانید در دوره تخصص دندان پزشکی شرکت کنید.

برای تحصیل در این دوره، شما یکی از شاخه‌های ارتدنسی و جراحی لثه و فک، درمان ریشه دندان، پروتزهای درمانی، دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی، دندان پزشکی کودکان و … را انتخاب می‌کنید. بعد از آن نیز در صورت تمایل می‌توانید تحصیلاتتان را تا دوره فوق دکترا ادامه دهید.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| نصب و تعمیر آسانسور

پیشرفت شغلی:

برای پیشرفت در این شغل باید دائما به دنبال یادگیری روش‌ها و فنون جدید باشید و در کنگره‌ها و سمینارهایی که در داخل و خارج کشور برگزار می‌شود، شرکت کنید. به روز بودن اطلاعات باعث آشنایی شما با ابزارها و تکنیک‌های جدید می‌شود. شما اگر نخواهید در بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها کار کنید، می‌توانید مطب شخصی داشته باشید، اما برای این کار به سرمایه اولیه احتیاج دارید. همچنین لازم است دورۀ طر ح خود را بگذرانید تا ضمن کسب امتیاز (امتیاز لازم برای احداث مطب در شهرهای مختلف متفاوت است) مهارت‌های لازم برای احداث مطب به صورت مجزا را نیز کسب کنید. سپس با توجه به استانداردهای مورد قبول وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکانی مناسب را به عنوان مطب در نظر بگیرید و مجوز و پروانه تاسیس آن را هم از معاونت سلامت (درمان) دانشگاه علوم پزشکی دریافت کنید.

فضای شغلی:

محیط کار دندان‌پزشک باید سرپوشیده، منظم و آرام و نیز بهداشتی و عاری از میکروب (استریل) باشد. در غیر این صورت، وسایل کار او می‌توانند ناقل انوع بیماری‌ها باشند. امکانات برق و آب مطب دندان پزشک هم بسیار مهم است .. ندان پزشک بیشتر با تکنیسین‌های پروتز دندان، پرستاران دندان پزشکی، فروشندگان لوازم دندان پزشکی و داروخانه‌ها در ارتباط است. هنگام خرابی دستگاه‌ها نیز با مهندسان پزشکی سر و کار پیدا می‌کند.

وظایف و مسئولیت‌ها :

کشیدن دندان‌های پوسیده
پرکردن دندان
عصب‌کشی دندان
ساخت دندان‌های مصنوعی
جرم گیری
جراحی لثه
کاشت دندان

مطلوبیت‌های شغل دندان‌پزشکی:

دندان پزشک‌ها از وجهه اجتماعی خوبی برخوردارند. آنها همواره این امکان را دارند که با شرکت در سمینارهای داخلی و خارجی اطلاعات خود را به روز کنند .

محدودیت‌های شغل دندان‌پزشکی:

دندان پزشکان تا زمانی می‌توانند به فعالیت ادامه دهند که دستانی توانمند برای تراش و بازسازی دندان داشته باشند. اگر دست‌های آنها در اثر هر سانحه‌ای آسیب جدی ببیند، شغلشان در معرض خطر قرار می‌گیرد. کمردرد ، پادرد از دیگر آسیب‌های این شغل هستند. ضمن اینکه دندان پزشک با بیماران در ارتباط مستقیم است و احتمال دارد بیماری‌های عفونی مختلف مثل هپاتیت یا ایدز را از بیماران خود بگیرد. همچنین به دلیل بالا رفتن سطح سلامت دهان و دندان، امروز به دندان پزشکان کمتری در شهرهای بزرگ احتیاج است.

اهمیت شغلی:

علائم بسیاری از بیماری‌ها از طریق دهان و دندان نمود پیدا می‌کند و دندان پزشکان قادر به شناسایی آنها هستند. همین نکته و تاثیر مهم بهداشت دهان و دندان بر سلامت کل بدن، اهمیت این شغل را آشکار می‌کند.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

مجلات دندان پزشکی هم حاوی اطلاعات خوبی هستند، هم تصاویر جالبی دارند! اما اگر جواب سوال‌هایتان را در آنها پیدا نکردید، به دندان پزشکان یا استادان و دانشجویان این رشته مراجعه کنید. وبگاه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با نشانی زیر هم می تواند اطلاعاتی تخصصی در این زمینه در اختیارتان بگذارد:www.iranhealers.com/dentist

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است