شغل مهندسی متالورژی

شغل مهندسی کشاورزی گرایش ماشین آلات کشاورزی
شغل مهندسی کشاورزی گرایش ماشین آلات کشاورزی
دی ۱۰, ۱۳۹۶
شغل مهندسی معدن
شغل مهندسی معدن
دی ۱۲, ۱۳۹۶
شغل مهندسی متالورژی

شغل مهندسی متالورژی :

به علم استخراج مواد از طبیعت، و فن ساختن قطعات و شکل دادن به آنها ‌مهندسی متالورژی می‌گویند. ( شغل مهندسی متالورژی )

مهندس متالوژی کیست؟

‌مهندس متالورژی کسی است که کار استخراج یا تولید و شناخت مواد و مصنوعات آن را انجام می‌دهد.

ویژگی‌های مهندس متالورژی:

به تغییر و تحول مواد علاقه‌مند است: مهندس متالورژی در ارتباط با مواد و تغییرات در آن است. بنابراین، مهندسان مواد باید از شیمی لذت ببرند و به کار با داده‌ها و اشیا علاقه‌مند باشند.
تفکری مبتنی بر تجزیه و تحلیل دارد: مهندس متالورژی مانند سایر مهندسان باید قادر به تجزیه وتحلیل معادلات ومسائل باشد.

توانایی کار در مراکز صنعتی را دارد: رشتۀ مهندسی متالورژی در مقایسه با بسیاری از شاخه‌های مهندسی، خشک و خشن است. بنابراین علاقه‌مندان به این رشته باید روحیه‌ای متناسب با آن داشته باشند.
ذهنی خلاق و کنجکاو دارد: تبدیل مواد ، به کنجکاوی و خلاقیت احتیاج دارد.

ورود به شغل:

حداقل تحصیلات برای فعالیت در این زمینه کارشناسی است. در مهندسی مواد، دو علم شیمی و فیزیک اهمیمت زیادی دارند. دانشجوی این رشته علاوه بر این‌ها باید از دانش ریاضی، اطلاعات کافی داشته باشد. مهندسی مواد تا مقطع دکترا در ایران تدریس می‌شود و به شاخه‌های استخراجی و صنعتی تقسیم می‌گردد. استخراجی شامل اطلاعاتی درباره چگونگی جداکردن فلزات از سنگ معدن و تصفیه آن ها (تولید فلزات)، شناخت انوع کوره ها، سوخت‌ها و فعل و انفعالات شیمیایی است. شاخه متالورژی صنعتی دربردارنده روش‌های مختلف تولید مصنوعات فلزی است که مهم‌ترین آنها متالورژی پودری، شکل دادن، جوش کاری و ماشین کاری است. در متالورژی صنعتی، خواص و مشخصات فیزیکی، ساختاری و مانیکی مواد نیز بررسی می‌شود.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| شغل مرغداری

پیشرفت شغلی:

شما به عنوان یک مهندس متالورژی می‌توانید با شرکت در سمینارها و دوره‌های آموزشی که انجمن متالورژی برگزار می‌کند، دانش نحود را ارتقا دهید. اگر تصمیم داشته باشید که بعد از کسب تجربه در این شغل به صورت مستقل کارگاه تولید قطعات فلزی دایر کنید، به امکانات مالی و سرمایه زیادی نیاز دارید.

فضای شغلی:

دانش آموختگان گرایش متالورژی استخراجی می‌توانند در صنایع نفت و پالایش و همچنین صنایع آهنی و غیرآهنی مانند ذوب آهن اصفهان، مجتمع مس سرچشمه و آلومینیم اراک فعالیت کنند. دانش آموختگان متالورژی صنعتی نیز می توانند در مراکزی که با تولید قطعات فلزی سروکار دارند، مانند صنایع ریخته‌گری، صنایع مواد پودر، صنایع فولادسازی، صنایع دفاع، هواپیماسازی، کشتی سازی، تراکتورسازی، خودروسازی و ساخت قطعات مختلف وسایل خانگی از جمله یخچال، کولر، ماشین لباس‌شویی، تلویزیون و ضبط صوت مشغول به کار شوند. بسیاری از مهندسان متالورژی در محیط هایی کار می‌کنندکه فرایند استخراج یا تولید مواد اولیه فلزی یا قطعات فلزی در آنجا انجام می گیرد و بنابراین، محیط‌های پرخطری هستند و شرط ایمنی کار در آنها بسیار مهم است.

وظایف و مسئولیت‌ها:

کنترل، نظارت و سرپرستی تولید در انوع کارخانه‌ها و مراکز تولیدی
تعیین دما و جنس کوره
تعیین موادی که باید ذوب گردند یا به مادۀ اولیه درحین ذوب اضافه شوند
مدیریت کردن فعالیت های ساخت و تولید در کارخانه‌ها و کارگاه‌های ماشین سازی و صنایع مونتاژ
در مقاطع بالاتر، انجام دادن فعالیت‌های پژوهشی در زمینه تولید مواد جدید و بهبود خواص آن‌ها در دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و کارخانه‌ها.

مطلوبیت‌های شغل مهندسی متالورژی:

تنوع و گستردگی این رشته مانع یک نواختی کار شما می‌شود.

محدودیت‌های شغل مهندسی متالورژی:

محیط‌های صنعتی و کارخانه‌ها اغلب خارج از شهرها هستند و گاهی رفت و آمد به آنها سخت است. این محدودیت برای خانم‌ها چشمگیرتر است.

اهمیت شغلی:

به جرئت می توان گفت که اغلب مصنوعات بشری که در اطراف خود می بینیم، حاصل تلاش مهندسان متالورژی است. اگر به اتومبیل‌ها، قطارها و هواپیماها توجه کنیم، می‌بینیم که قسمت‌های اصلی آنها مثل بدنه، شیشه و موتور از مواد تشکیل شده است. به طور کلی، تحولاتی که در عرصه علم و صنعت صورت گرفته، به طور مستقیم یا غیرمستقیم حاصل تلاش و پیشرفت در این رشته مهندسی است. بنابراین، در صورت حذف این مهندسان بسیاری از کارخانه های صنعتی و تولیدی با مشکل مواجه می‌شوند.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

به وبگاه انجمن مهندسین مواد ایران www.dastad.com مراجعه کنید، سپس نشریه مهندسی مواد و فصلنامه مهندسی مواد را مطالعه کنید و در نهایت، با استادان، دانشجویان و شاغلان این رشته به گفت وگو بپردازید.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است