شغل مهندسی معدن

شغل مهندسی متالورژی
شغل مهندسی متالورژی
دی ۱۰, ۱۳۹۶
شغل مهندسی شهرسازی
شغل مهندسی شهرسازی
دی ۱۵, ۱۳۹۶
شغل مهندسی معدن

شغل مهندسی معدن :

به علم کشف و استخراج معدن مهندسی معدن می‌گویند. ( شغل مهندسی معدن )

مهندس معدن کیست؟

به‌شخصی که عهده‌دار سرپرستی، هماهنگی و‌انجام دادن کارهای فنی، مطالعات و‌برنامه ریزی، حفاری‌و غیره برای اکتشاف و‍استخراج معادن است، مهندس معدن می‌گویند. 

ویژگی‌های مهندس معدن:

انعطاف پذیر است: گاهی مهندسان معدن می‌بایست دور از خانه و خانواده کار کنند یا در شهرک‌های خاصی با کمترین امکانات ساکن شوند. علاوه بر این، همکاران آنها در حفر معادن متغیرند ؟ بنابراین،مهندسان معدن باید افراد و شرایط جغرافیایی و عاطفی جدیدو سختی کار را بپذیرند .
شجاع و ماجراجو است: معادن در دل کوه ها و بیابان ها واقع‌اندو گاه ریزش می‌کنند؛ بنابراین، یک فرد ترسو نمی تواند مهندس معدن موفقی باشد.

ورود به شغل:

برای موفقیت در این رشته، لازم است در درس‌های زمین شناسی و ریاضی قوی باشید. بعد از گذراندن دوره‌های دانشگاهی (از کارشناسی تا دکترا) به معادن، کارخانه‌ها، شرکت‌ها و آزمایشگاه‌های مرتبط با مواد معدنی مراجعه کنید تا در صورت نیاز استخدام شرید. کسب تخصص در طرح نقشه های اکتشافی، نقشه‌کشی مناطق معدنی، تهیه طرح اکتشاف و آزماش مواد، تهیه طرح های استخراج و بهره‌برداری برای این شغل لازم است. سلامت کامل ریه و قلب برای تحمل فشار هوا در ارتفاعات بسیار پایین و سلامت بینایی و شنوایی که به تایید طب صنعتی رسیده باشد، از جمله ویژگی‌های جسمانی افراد برای ورود به این رشته است.

 

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| مهندسی کشاورزی گرایش زراعت و اصلاح نباتات

پیشرفت شغلی:

اگر نرم‌افزارهای مرتبط با‌این شغل مانندautocad و data mine را‍بشناسید یا‌در دوره‌های آموزش مرتبط در‌داخل یا خارج از‌کشور شرکت کنید، پله‌های ترقی را طی خواهید‌کرد. از طرفی، کسب موفقیت در پروژه‌های مختلف استخراجی و اکتشافی باعث می‌شود که حق نظارت چندین معدن به شما واگذار گردد. با داشتن سابقه کار در امور معادن می‌توانید کارت مهندس ناظر معدن را دریافت کنید و مشاور معدن شوید.

فضای شغلی:

محیط کاری بنابر رتبه و پشت هر فرد متفاوت است. معمولا افراد باتجربه و مسن‌تر در مکان‌های ثابت و دفتری و مهندسان کم تجربه و جوان تر (که انرژی بیشتری دارند) در محیط معدن فعالیت می‌کنند. دفاتر کار در وزارت خانه‌ها یا شرکت‌های خصوصی، و معدن‌ها در کوهستان‌ها و حاشیه بعضی از روستاها در مناطق کویری واقع‌اند. در معادن دولتی شما به عنوان کارمند مشغول به کار خواهید شد و چنانچه قصد داشتن معدن خصوصی را داشته باشید، به سرمایه اولیه زیادی نیاز خواهید داشت. همچنین تعداد معدودی از دانش آموختگان این رشته می‌توانند در آزمایشگاه‌ها و مراکز طراحی معدن فعالیت کنند. مهندسی معدن دارای دو گرایش اکتشاف و استخراج معدن است. گرایش اکتشاف بیشتر با رشته زمین شناسی و گرایش استخراج با رشته‌های عمران، متالوژی، مکانیک و شیمی معدنی در ارتباط است.

وظایف و مسئولیت‌ها:

دریافت پروانه استخراج معدن
تعیین محل دقیق معدن با نمونه‌برداری از خاک و جنس سنگ منطقه 
تهیه نقشه‌های تفصیلی از مناطق معدنی روزمینی و زیرزمینی
مطالعه و تحقیق در زمینه کانی ها با روش‌های مناسب و ارزشیابی معادن فلزی و غیرفلزی
جست‌وجوی ذخایر مواد رادیو اکیو با استفاده از روش‌های جدید اکتشافی
انجام دادن آزمایش‌های مربوط به تغلیظ مواد معدنی با توجه به نیازهای بخش خصوصی و دولتی و پیش‌بینی لوازم و داروهای مورد نیاز آزمایشگاه
نظارت بر اجرای پروژه‌های اکتشافی واستخراجی وارائه راهنمایی‌های لازم و همچنین اعزام کارشناس برای بازدید و نظارت فنی
بررسی و اظهار نظر در مورد اقتصادی و صحیح بودن روش کار و جلوگیری از اتلاف ذخایر معدنی.

مطلوبیت‌های شغل مهندسی معدن:

کشور ما از معدود کشورهایی است که معادن زیادی در آن وجود دارد و به همین سبب، نیاز به وجود مهندسان معدن زیاد است. ضمن اینکه معدن‌چیان مثل گذشته به حفر تونل برای کشف معادن نیاز ندارند. امروزه با استفاده از آزمایش‌ها و بررسی‌های علمی منطقه‌ای قابلیت استخراج مواد معدنی از یک منطقه محاسبه می‌شود.

محدودیت‌های شغل مهندسی معدن:

مشکلاتی نظیر دوری از خانواده، آفتاب زدگی، سرمازدگی، ریزش کوه، مسدود شدن معدن، ناراحتی‌های ریوی در اثر کمبود هوا و سروکار داشتن با مواد معدنی مانند سرب و احتمال مبتلا شدن به کوری و سرطان به دلیل وجود مواد رادیواکتیو، از کار افتادگی زودرس و دور بودن از نور خورشید در معدن زغال سنگ از نکات قابل تامل در این رشته است.

اهمیت شغلی:

شغل مهندسی معدن بخش بزرگی از فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی کشور را به خود اختصاص می‌دهد و سهم عظیمی از سرمایه‌گذاری‌های ملی در طرح های معدنی و صنایع وابسته به آن به کار گرفته می‌شود. رشد و توسعه روزافزون جوامع بشری نیاز استفاده از مواد معدنی و زیرزمینی را افزایش می‌دهد و از این رو نیاز به این شغل هر روز بیشتر شود.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

جهت گفت وگو بامهندسان معدن می توانید به وزارت معادن و فلزات و واحدهای تحت پوشش آن از قبیل شرکت ملی فولاد ایران و سازمان زمین شناسی کشور مراجعه کنید.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است