شغل مهندسی پزشکی

شغل مهندس بهداشت حرفه‌ای
شغل مهندس بهداشت حرفه‌ای
دی ۲۴, ۱۳۹۶
شغل مهندسی پلیمر
شغل مهندسی پلیمر
دی ۲۴, ۱۳۹۶
شغل مهندسی پزشکی

شغل مهندسی پزشکی:

به طراحی و ساخت تجهیزاتی که در تشخیص و درمان بیماری‌ها به پزشکان کمک می‌کنند، مهندس پزشکی می‌گویند. شغل مهندسی پزشکی کارهای تحقیقاتی زیادی دارد.

مهندس پزشکی کیست؟

مهندس پزشکی کسی است که عملکرد سیستم های زندۀ بدن را بررسی و بعد آن‌ها را مدل سازی می‌کند برای مثال، با توجه به اصول کارکرد قلب، قلب مصنوعی می سازد. ساخت دستگاه ها و تجهیزات پزشکی نیز برعهده مهندس پزشکی است.

ویژگی‌های مهندس پزشکی:

خلاق و مبتکر است: مهندس پزشکی در خلق مدل‌های اولیه تلاش می‌کند تا ضمن به کارگیری علم پیشین خود، چیزی بر آن بیفزاید. او در ابداع وسایل و ساخت تجهیزات پزشکی از حس زیبایی شناسی خود نیز بهره می‌گیرد.
صبر و حوصله فراوان دارد: در کارهای تحقیقاتی، برای دستیابی به نتیجه دلخواه باید صبور بود. اختراعات، یک روزه به نتیجه نمی‌رسند.

ورود به شغل مهندسی پزشکی:

شما در ابتدا باید مدرک لیسانس این رشته را در یکی از گرایش‌های بیوالکتریک، بیومکانیک ، بیو مواد یا بالینی دریافت کنید. بعد می‌توانید تحصیلاتتان را تا دکترا ادامه بدهید. کلمه پزشکی در عنوان این شغل نباید باعث شود که فکر کنید این رشته مباحث ریاضی و مهندسی سر و کار ندارد. یادتان نرود که درس‌هایی مثل ریاضیات پیشرفته مهندسی که ابزار اصلی کارتان می‌شود و فیزیک مباحثی مثل الکتریسیته، موج، ارتعاش و حرکت مبنای کار شما در این رشته‌اند. خوب است بدانید هر کدام از گرایش‌های این رشته به یکی از رشته‌های مهندسی شباهت زیادی دارد؛ مثلاً گرایش بیوالکتریک بسیار شبیه مهندسی برق، گرایش بیومکانیک مشابه مهندسی مکانیک و گرایش بیومواد نزدیک به مهندسی مواد است. به این ترتیب، شما در صورت تمایل می‌توانید در این رشته‌ها نیز تحصیل کنید.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| متالورژی

پیشرفت شغلی:

یادتان باشد که شروع به کار و کسب مهارت‌های لازم به پیشرفت شما کمک زیادی می‌کند. ضمنا اگر می‌خواهید موفقیت بیشتری کسب کنید، علاوه بر ادامه تحصیل باید اهل تحقیق و دارای پشتکار فراوان باشید. از آنجا که این رشته یکی از تازه‌ترین رشته‌هایی است که قدم به دنیای فناوری جسمانی گذاشته است، آیندۀ خوبی برای شاغلان آن پیش‌بینی می‌شود.

فضای شغلی:

مهندسان پزشکی در دو زمینه طراحی و ساخت یا تعمیرونگه‌داری و بهینه سازی کار می‌کنند. پس، بنابر مسئولیتی که به عهده می‌گیرند، محل کارشان یکی از این مکان هاست: وزارت بهداشت، وزارت فرهنگ و آموزش عالی، وزارت صنایع، سازمان تامین اجتماعی، بیمارستان‌ها، مراکز تحقیقاتی از قبیل موسسه استاندارد یا مرکز تحقیقات پلیمر ایران و کارخانه‌های تولید وسایل پزشکی.
مراجعان مهندسان پزشکی، افراد حقیقی ( پزشکان، دندان پزشکان و …) یا حقوقی ( نمایندگان بیمارستان‌ها و …هستند.)

وظایف مسئولیت‌ها:

نصب و راه اندازی دستگاه‌ها و وسایل پزشکی و تجهیزات بیمارستانی
تعمیر و نگه داری تجهیزات پزشکی ( در بسیاری از مراکز درمانی، تجهیزات پزشکی به دلیل اشکالات جزئی کنار گذاشته می‌شوند؛ در صورتی که یک مهندس پزشکی به خوبی می‌داند که چگونه این وسایل را تعمیر کند تا دوباره قابل استغاده باشند)
مشاوره فنی در سفارش و خرید دستگاه‌های پزشکی ( در حال حاضر مسئولیت سفارش دستگاه‌های پزشکی با پزشکان
است؛ متخصصانی که تنها نحوه استفاده از تجهیزات پزشکی را می‌دانند و اطلاع چندانی از کیفیت فنی دستگاه‌ها ندارند، در حالی که این موارد از وظایف اصلی مهندسان پزشکی است).
کمک به کارکنان بیمارستان ها در به کارگیری هرچه بهتر دستگاه‌های پزشکی
طراحی دستگاه ها و تجهیزات پزشکی و همکاری در طرح‌های تحقیقاتی در این زمینه
مسئولیت فنی و مهندسی بیمارستان.

مطلوبیت‌های شغل مهندسی پزشکی:

تنوع گرایش‌های این رشته، امکان اشتغال در زمینه‌های مختلف مهندسی پزشکی را برای فارغ التحصیلان آن به وجود آورده است. شما می‌توانید در هر زمینه‌ای که علاقه دارید، در این رشته مشغول فعالیت شوید؛ زیرا دایرۀ انتخابتان وسیع است.

محدودیت‌های شغل مهندسی پزشکی:

این شغل در جهان جایگاه ویژه‌ای دارد و همه آن را به عنوان شغلی مجزا پذیرفته‌اند، ولی در ایران رشته مهندسی پزشکی هنوز جایگاه مطلوب خود را پیدا نکرده است؛ زیرا در حال حاضر در کشور ما هماهنگی کمی بین بخش مهندسی و بخش پزشکی وجود دارد.

اهمیت شغلی:

اگر علم مهندسی به حیطه پزشکی قدم نمی‌گذاشت، بدون شک علم پزشکی چنین پیشرفت نمی‌کرد. به این فکر کنید که اگر بسیاری از وسایل تصویربرداری پزشکی ساخته نمی‌شدند، بسیاری از بیماری‌ها قابل تشخیص نبودند. از طرفی، چون ارزش مادی وسایلی که مهندسان پزشکی طراحی، تعمیر یا خریداری می‌کنند بسیار بالاست، حفظ و نگه‌داری آن‌ها اهمیت زیادی دارد. بنابراین، در صورت حضور یک مهندس پزشکی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، صرفه جویی اقتصادی چشمگیری اتفاق می افتد.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

بهترین کسانی که می توانند به پرسش‌های شما در مورد رشته مهندسی پزشکی پاسخ دهند، شاغلان این رشته‌اند. بعد از آن‌ها می توانید به دانشجویان و استادان این رشته مراجعه کنید. اگر هم اهل سر زدن به اینترنت برای کسب اطاعات هستید، می‌توانید به وبگاه‌های انجمن تخصصی مهندسی پزشکی ایران به نشانی www.bioemm.com و وبگاه جامع مهندسی پزشکی ایران به نشانی www.dezmed.com مراجعه کنید. نشریه مهندسی پزشکی بیومدیکال و ماهنامه مهندسی پزشکی و تجهیزات آزمایشگاهی نیز اطلاعات مناسبی در اختیار شما قرار می‌دهند.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است