شغل کارشناس شیلات

شغل زنبورداری
شغل زنبورداری
آذر ۲۸, ۱۳۹۶
شغل روان‌شناس کودکان استثنایی
شغل روان‌شناس کودکان استثنایی
آذر ۲۸, ۱۳۹۶
شغل کارشناس شیلات

شغل کارشناس شیلات :

به فعالیت در زمینه اصلاح، تولید و تکثیر انواع ماهی ها و آبزیان ‌«کارشناسی شیلات‌» می‌گویند. شغل کارشناس شیلات


کارشناس شیلات کیست؟

‌کارشناس شیلات‌ کسی است که اطلاعات کافی دربارۀ پرورش، نگه‌داری و تکثیر ماهی، صید از منابع دریایی یا حوضچه های پرورشی دارد و بر کار عده‌ای در این زمینه نظارت می کند.

ویژگی‌های کارشناس شیلات:

مسئولیت پذیر است: شغلی که با سلامت و جان انسان ها در ارتباط مستقیم است، مسئولیت پذیری بالایی را طلب می کند.  
رهبر و مدیر است: کارشناس شیلات باید توانایی سازماندهی زیردستان خود را داشته باشد و در مواقح بحرانی نیز برای مشکلات چاره‌اندیثی کند.
بر عواطف خود مسلط است: افرادی که به این کار مشغول اند، ممکن است روزها و ماه‌ها از خانوادۀ خود دور باشند؛ پس باید بتوانند عواطفشان را کنترل کنند.

ورود به شغل:

ابتدا باید مدرک کارشناسی خود را در رشته های شیلات یا محیط زیست دریافت کنید. این رشته چهار گرایش دارد: بوم شناسی آبزیان، تکثیر و پرورش آبزیان، فراوری شیلاتی و صید آبزیان.
امکان ادامه تحصیل شما تا مقطع دکترا در این رشته مهیاست.
قرار گرفتن در محیط کار و کارآموزی در مراکز تهیه و تکثیر آبزیان باعث کسب تجربه می شود. پس از آن می توانید مشغول به کار شوید.
فراموش نکنید که کارشناس شیلات باید اطلاعات علمی خوبی در زمینه مدیریت منابع آبی کشور، بیماری های آبزیان، فیزیولوژ ی آبزیان و ماهی شناسی، بوم شناسی (اکولوژی) دریا، مدیریت تغذیه ای، طراحی مهندسی استخرها، مدیریت زمانی مزارع پرورشی و کارگاه های تکسیر و فراوری محصولات شیلاتی و … داشته باشد.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| آرایشگری

پیشرفت شغلی:

خوداشتغالی در این رشته برای کسانی امکان پذیر است که شرایط محیطی اولیه (دسترسی رایگان به آب مورد نیاز و … ) را داشته باشند و بتوانند با دایر کردن استخرهای پرورش ماهی به تولید ماهیان و آبزیان بپردازند. در این صورت، با سرمایه متوسط نیز می توان برای خود فعالیت اقتصادی انجام داد. افرادی که درمحیط های دولتی کار می کنند یا زیرگروه یک مجموعه هستند، با شرکت در دوره‌های علمی و کسب مدرک لازم می توانند در کار خود پیشرفت کنند.

فضای شغلی:

پس از دریافت مدرک کارشناسی می توانید یکی از شغل های زیر را انتخاب کنید: کارشناس فراوری محصولات شیلاتی، مدیریت کارگاه ها و کارخانه های عمل آوری آبزیان، کارشناس کنترل کیفی فراوری محصولات جنبی آبزیان، مشاوره طراحی و ساخت خطوط تولید فراوری محصرلات شیلاتی.
محل کار شما سرپوشیده است و با کشاورزان و کارشناسان محیط زیست در ارتباطید.  
مراکز دولتی مانند وزارت جهاد کشاورزی و دانشکده ها و موسساتی که در زمینه فراورده های شیلاتی تحقیق می‌کنند و نیز مراکز غیردولتی(کارخانه های مرتبط با فراورده های شیلاتی) دانش آموختگان این رشته را جذب می‌کنند.

وظایف و مسئولیت‌ها:

ساخت و ماشینی کردن استخرهای پرورش آبزیان
تکثیر، پرورش و صید ماهیان زینتی و خوراکی
کنترل کیفیت انوع محصولات آبزی
افزایش عمر و نگه داری محصولات شیلاتی
توسعه بازار مصرف (فرهنگ سازی مصرف ماهی)
تبلیغ فرهنگ مصرف آبزیان
برگزاری کلاس‌های آموزشی طبخ آبزیان
نظارت و مدیریت در قالب شغل های اداری مرتبط
ارائه مشاوره در تمام موارد بالا
اصلاح نژاد بسیاری از ماهیان خوراکی
جلوگیری از انقراضی گونه های بومی و در معرض خطر انقراض
انجام تحقیقات در زمینه استخراج مواد و عناصر دارویی و کاربردی از آبزیان.

مطلوبیت‌های شغل کارشناس شیلات:

آشنایی بیشتر با چگونگی زندگی موجودات آبزی و کمک به اصلاح رژیم غذایی مردم به دلیل اهمیت گوشت سفید که تاثیر بسزایی در سلامت خانواد.ها دارد، از مطلوبیت های این شغل است. همچنین این شغل برای کسانی که به آبزیان علاقه دارند، بسیار مطلوب است.

محدودیت‌های شغل کارشناس شیلات:

این کار سختی های زیادی دارد؛ زیرا محیط کاری کارشناسان شیلات به طور معمول محیط راحتی نیست .در بخش ماهی های زینتی، وجود گرما و رطوبت از محدودیت هایی است که شاغلان این حرفه با آن مواجه هستند. فراموش نکنید که در برخی از مناطق فعالیت پرورش ماهی با کمبود امکانات محیطی و منابع طبیعی، مثل آب، روبه روست و این امر دردسرهای زیادی برای شاغلان این رشته ایجاد می کند.

اهمیت شغلی:

اهمیت گوشت سفید در سلامت و تغذیه بر هیچ کس پوشیده نیست. کارشناسان رشته شیلات سردمدار فرهنگ سازی مصرف و افزایش مهم محصولات شیلاتی در سبد خانواده ها ست. از آنجا که به طور طبیعی بسیاری از مواد غذایی شیلاتی در همه فصل ها یافت نمی شوند، کارشناسان شیلات به افراد این امکان را می دهند که در همه فصل ها به انوع ویتامین ها، پروتین ها و مواد مغذی دسترسی داشته باشند. همچین سازمان تجارت جهانی (WTO)در یکی از گزارش های خود که در آن زمینۀ فعالیت های صنعتی کشورهای مختلف مشخص شده، برای کشور ما تولید صنایع غذایی و شیلاتی را پیشنهاد کرده است. یعنی اگر ما بخواهیم در تجارت جهانی فعال باشیم و به کشورهای دیگر صادرات داشته باشیم، باید در زمینه صنایع غذایی و شیلاتی فعالیت کنیم.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

پس از مراجعه به وبگاه www.shilat.ir برای تکمیل اطلاعاتتان به دانشکده‌های منابع طبیعی و اداره‌های شیلات واقع در مراکز استان‌ها مراجعه کنید.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است