معرفی رشته علوم تغذیه

معرفی رشته بینایی سنجی
معرفی رشته بینایی سنجی
آبان ۲۰, ۱۳۹۶
معرفی رشته مدیریت مالی
معرفی رشته مدیریت مالی
آبان ۲۰, ۱۳۹۶
معرفی رشته علوم تغذیه

معرفی رشته علوم تغذیه:

می‌خواهم به روشی عالی به معرفی رشته علوم تغذیه بپردازم.”بگذارید غذایتان نخستین پزشک شما باشد.”این کلمات قصار که بخشی از سوگندنامه پزشکی در ۳۷۷ سال پیش از میلاد مسیح است ، امروزه اهمیت و ارزش خود را بیش از پیش روشن ساخته و بیانگر مهمترین هدف علم تغذیه است. علمی که به ما می آموزد هر آنچه می خوریم و می نوشیم، به طور مستقیم بر نحوه فعالیت جسمانی و روانی ما تأثیر دارد. به عبارت دیگر سوء تغذیه یا تغذیه نادرست می تواند موجب انواع بیماري ها گردد. براي مثال چاقی، تصلب شرائین ، اختلال هاي روده و معده و فشار خون، ناشی از استفاده بی رویه غذاهاي پرکالري، نمک، چربی و کمبود مواد سلولزي است یا استفاده سرخود و بی رویه ویتامین ها در کودکان موجب دشواري هاي یادگیري و تحصیلی می شود.

از سوي دیگر سوء تغذیه و کمبود مصرف ویتامین ها نیز عامل گواتر، کم خونی، کوري ، عقب ماندگی ذهنی و ده ها بیماري دیگر می شود. از همین رو رشته تغذیه در عصر حاضر اهمیت بسیار زیادي دارد.این رشته به رژیم درمانی ، اصول علم تغذیه ، ارزش مواد غذایی و نحوه تغذیه مناسب براي حفظ سلامت بدن می پردازد. در این میان اصول علم تغذیه بررسی می کند که چه فرآیندي روي مواد غذایی خورده شده انجام می گیرد تا جذب یا دفع شود و رژیم درمانی نیز نوع رژیم غذایی لازم در بیماري هاي مختلف را مشخص می کند، چون در برخی از بیماري ها، بعضی از مواد غذایی باید حذف شده یا بیشتر مورد استفاده قرار گیرد مثل بیماري گواتر که از کمبود ید ایجاد می شود.

این رشته داراي دو شاخه عمده است که عبارتند از :

الف ) تغذیه گروه هاي مختلف جامعه مانند سالمندان ، معلولین و کودکان و نوجوانان . ب ) تغذیه بالینی که شامل تغذیه و مشاوره غذایی بیماران بستري و سرپایی می شود.

توانایی هاي لازم :

همان طور که یک پرستار باید به کار خدماتی علاقه مند باشد، کارشناس تغذیه نیز باید روحیه خدماتی داشته و صبر و حوصله لازم را براي صحبت با بیمار و راهنمایی او داشته باشد. حتی دانشجویانی که مایلند پس از فارغ التحصیلی دفتر مشاوره غذایی دایر کنند، باید داراي ۳ سال سابقه کار در بیمارستان باشند. همچنین داوطلبان علاقه مند به این رشته لازم است در دروس زیست شناسی و شیمی که پایه دروس دانشگاهی این رشته است توانمند باشند. معرفی رشته علوم تغذیه

حتما بخوانید : معرفی سایر رشته‌ها | زبان و ادبیا فارسی

موقعیت شغلی در ایران :

تا چند سال پیش فارغ التحصیلان رشته تغذیه حتی در بیمارستان ها جایگاه مشخص و تعیین شده اي نداشتند اما در چند سال اخیر بخصوص از زمانی که به کارشناسان تغذیه اجازه مطب داده شده ، این رشته در بیمارستان ها هویت و جایگاه تازه اي پیدا کرده است ، اما متأسفانه هنوز در بین پزشکان نقش و اهمیت کارشناسان این علم روشن نشده است . در حالی که باید همکاري تنگاتنگی بین پزشکان و متخصصان تغذیه وجود داشته باشد و در واقع هرجا که یک پزشک متخصص غدد، قلب و عروق یا کلیه حضور دارد، باید در کنارش یک متخصص تغذیه باشد. چون پزشک فقط لیست غذاها یا مواد غذایی که بیمار نباید بخورد، تعیین می کند اما کارشناس تغذیه می گوید که یک بیمار چگونه و چقدر باید بخورد تا هم مواد غذایی مورد نیاز به بدنش برسد و هم رژیم غذایی را حفظ کند.

درس هاي این رشته در طول تحصیل :

دروس پایه : زیست شناسی ، روانشناسی ، جامعه شناسی ، شیمی عمومی ، فیزیک ، فیزیولوژي ، تشریح تئوري ، تشریح فیزیولوژي عملی ، میکروب شناسی ، شیمی آلی ، آمار حیاتی ، بیوشیمی مقدماتی ، میکروب شناسی مواد غذایی .

دروس اصلی : اصول اپیدمیولوژي ، تغذیه اساسی ، بهداشت و مسمومیت هاي غذایی ، مدیریت بخش غذایی ، نقش تغذیه در خدمات بهداشتی ، فیزیولوژي تغذیه ، زبان اختصاصی ، بیوشیمی متابولیسم ، اصول و روش هاي نگهداري مواد غذایی ، شیمی مواد غذایی ، اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی ، اقتصاد غذا و برنامه ریزي ، بهداشت عمومی .

دروس تخصصی : بیماري هاي ناشی از سوءتغذیه و اپیدمیولوژي ، تنظیم برنامه غذایی ، تغذیه گروه هاي ویژه ، رژیم درمانی ، بررسی وضع تغذیه ، آموزش تغذیه ، تأثیر فرآیند بر ارزش غذا، تغذیه دوران هاي مختلف ، سمینار، اکولوژي تغذیه ، کارآموزي .

منبع: کتاب آشنایی با رشته هاي مختلف دانشگاهی و زمینه هاي شغلی نوشته رضا فریدون‌نژاد (معرفی رشته علوم تغذیه)

دیدگاه ها بسته شده است