شغل جنگل‌داری

تغییر سیستم آموزش
دلایلی برای اصلاح و تغییر سیستم آموزش
آذر ۲۶, ۱۳۹۶
شغل تهیه‌کنندگی
شغل تهیه‌کنندگی
آذر ۲۷, ۱۳۹۶
شغل جنگل‌داری

شغل جنگل‌داری:

به مجموعه‌ای از علوم و فنون که به شناخت جنگل ها، زیستگاه‌ها و جانداران موجود در آن‌ها و نیز چگونگی بهره برداری و حفاظت از آن‌ها می‌پردازند، جنگل داری می‌گویند. شغل جنگل‌داری

جنگل‌دار کیست؟

جنگل‌دار کسی است که کار حفاظت از جنگل و بهبود بخشیدن به آن، فراهم آوردن زیستگاه‌هایی برای حیات وحش، مهیا کردن مناطقی برای چرای دام‌ها، تأمین چوب مورد استفاه برای ساخت وسایل چوبی و سوخت و انرژی با حفظ منافع اقتصادی حاصل از جنگل و بوم شناسی آن را، به عهده دارد.

ویژگی‌های جنگل‌دار:

به طبیعت علاقه‌مند است: جنگل دار به طبیعت و محیط زیست علاقه منداست و با توجه به مشکلات موجود در آن این علاقه‌مندی را از دست نمی‌دهد.
نکته‌سنج، هوشمند و خلاق است: مهندسان جنگل داری باید از هوش و خلاقیت سرشاری برخوردار باشند تا بتوانند مشکلات محیط زیست را به خوبی و به درستی ببینند و راه حلی برای آن‌ها بیابند. 
صبور و پر تحمل است: صبر و تحمل لازمه این حرفه است تا بتوان به راحتی مشکلات فعالیت در محیط جنگل و عملیات میدانی را پشت سر گذاشت.
بادقت و دارای قدرت تجزیه و تحلیل است: درک مسائل طبیعی و بوم شناختی( اکولوژیک)و دقت کافی در حل مسائل جنگل به قدرت تجزیه و تحلیل بالایی نیاز دارد که جنگل داران باید از آن بهره‌مند باشند.

ورود به شغل جنگل‌داری:

حداقل مدرک لازم برای ورود به این شغل کاردانی تکنولوژی جنگل داری است. رشته ‌کاردانی تکنولوژی جنگل‌داری، از رشته‌های نزدیک به گرایش جنگل داری مهندسی منابع طبیعی است. هدف این رشته آموزش افرادی است که ضمن آشنایی کلی با مسائل جنگل، رر عمل بتوانند طرح‌های مرتبط با آن را پیاده کنند. در مقطع کارشناسی می‌توانید گرایش های جنگل داری، جنگل داری شهری، جنگل داری و اکولوژی جنگل، مدیریت جنگل داری و پارک‌های جنگلی را انتخاب کنید و تحصیلاتتان را تا مقطر دکترا ادامه دهید.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| تعمیر و نگهداری هواپیما

پیشرفت شغلی:

جنگل‌داری ازجمله رشته‌هایی است که با کسب تجربه و بالا رفتن تحصیلات می‌توان در آن پیشرفت کرد.

فضای شغلی:

فعالان این رشته اغلب در جنگل‌ها و نواحی‌ای که پوشش های گیاهی مختلف دارند، کار و زندگی می‌کنند؛ پس باید آمادگی جسمی لازم را داشته باشند. این افراد بنا به گرایش و مکان استخدامی تعاملات حرفه‌ای متفاوتی دارند. کارشناسان دیگر شاخه‌های منابع طبیعی، مهندسان راه و کارکنان اداری بخش‌های مختلف سازمان‌ها مانند محیط‌زیست، ادارۀ برق و راه و ترابری ازجمله افرادی هستند که جنگل‌داران با آن‌ها در ارتباط‌اند. وزارت جهاد کشاورزی، سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور، موسسات تحقیقاتی منابع طبیعی، مراکز دولتی دیگر از قبیل وزارت آموزش و پرورش، کشاورزی، فرهنگ و آموزش عالی، شهرداری‌ها، سازمان پارک‌ها و فضای سبز، سازمان محیط‌ زیست، طرح‌های جنگل داری خصوصی، شرکت‌های بهره‌برداری از جنگل‌ها، دانش آموختگان این رشته را جذب می‌کنند.

وظایف و مسئولیت‌ها:

طراحی، محاسبه و تهیه طرح‌های جنگل داری(در مساحت‌های مختلف به مورت مجزا یا طراحی طرح‌های جنگل‌داری در داخل یک حوضه آبخیز)
طراحی، محاسبه و اجرای راه ها و جاده‌های جنگلی شامل مسیریابی، پیاده کردن مسیر و زیرسازی جاده‌ها
برنامه ریزی، هدایت و اجرای امور مربوط به حفاظت، احیا و بهره براداری اصولی از جنگل‌های کشور
انجام دادن کارهای نقشه برداری که در کارهای راه‌سازی و تهیه نقثه های دقیق جنگلی برای محاسبات و طراحی مورد نیاز است؛
شرکت در طرح‌های تحقیقاتی مراکز علمی و موسسات پژوهشی کشور
طراحی و تهیه، نظارت و اجرای طرح‌های جنگل کاری و پارک‌های جنگلی در مناطق معتدل، خشک و نیمه خشک
طراحی و احداث نهالستان های موقت و دائمی جنگل و تولید انبوه نهال و مکان‌یابی مناطق تولید بذر و تهیه بذرهای جنگلی 
و رفع نیاز نهالستان‌های جنگلی
تهیه، محسامبه و اجرای طرح‌های آماربرداری و اندازه گیری از جنگل‌ها.

مطلوبیت‌های شغل جنگل‌داری:

بسیاری از ما دوست داریم در محیط‌های طبیعی فعالیت کنیم. جنگل‌داران این هیجان را همواره تجربه می‌کنند.

محدودیت‌های شغل جنگل‌داری:

فعالیت‌های میدانی گاهی ممکن است مشکلاتی نیز داشته باشد؛ مثل دوری از امکانات و زندگی شهری. مشکلات هماهنگی با ارگان‌های مختلف برای اجرای طرح‌ها و کمبود قوانین حمایت کننده، از دیگر محدودیت های این شغل محسوب می‌شوند.

اهمیت شغلی:

اگر نیروی انسانی برای جنگل داری تربیت نشود، عوامل طبیعی و انسان جنگل ها را از بین خواهند برد. جنگل‌ها منابع طبیعی تجدید شونده هستند؟ آن‌ها چوب مورد نیاز انسان را تامین و آلودگی‌های هوا را پالایش می‌کنند. علاوه بر این، افزایش ذخایرآبی، جلوگیری از فرسایش، تولید اکسیژن و ایجاد قطب‌های تفریحی و گردشگری از دیگر خواص جنگل هاست. جنگل ها محیط زیست سالمی نیز برای فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی فراهم می‌کنند. فعالیت‌های کشاورزی صنعتی و اجتماعی با این رشته در ارتباط‌اند و به طور مستقیم و غیرمستقیم از آن سود می‌برند.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

با مراجعه به وبگاه انجمن جنگلبانی ایراد به نشانی www.isaforestry.ir اطلاعات مفیدی به دست می‌آورید. می‌توانید با دانشجویان و استادان این رشته هم گفت وگو کنید.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است