شغل هواشناسی

شغل ویراستاری
شغل ویراستاری
دی ۲۳, ۱۳۹۶
شغل کارشناس بیهوشی
شغل کارشناس بیهوشی
دی ۲۳, ۱۳۹۶
شغل هواشناسی

شغل هواشناسی :

به مطالعه، بررسی و پیش‌بینی پدیده‌های جوی مثل باد، دما و بارش باران ‌«هواشناس‌» می‌گویند. شغل هواشناسی برای کسانی که هوش طبیعت‌گرا دارند مناسب است.

کارشناس هواشناس کیست؟

‌«کارشناس هواشناسی‌» کسی است که با استفاده از ابزار و وسایلی خاص به اندازه‌گیری عوامل جوی، اعلام آنها، پیش بینی اتفاقات جوی و … می‌پردازد.

ویژگی‌های کارشناس هواشناسی:

مسئولیت پذیر است: ذره‌ای خطا یا تاخیر در اعلام وضعیت آب و هواا ممکن است باعث سقوط یک هواپیما یا غرق شدن یک کشتی شود. هواشناسی ها می‌دانند که با جان انسان‌ها سر و کار دارند؛ پس این مسئولیت را می‌پذیرند.

با دقت است: اگرچه در علم هواشناسی از ابزار استفاده می شود اما اعلام اندازه گیری‌ها و کسب اطمینان از درستی آنها بسیار مهم است. ضمن آنکه ثبت علامت‌ها در همه جای دنیا بر اساس یک زمان واحد صورت می‌گیرد. برای مثال، افق تهران و مشهد نیم ساعت تفاوت دارند اما کارشناسان هواشناسی این نیم ساعت را حذف می‌کنند و در همه جا ساعت واحدی را در نظر می‌گیرند. بنابراین، افرادی که هواشناسی می‌شوند می‌دانند که باید بیشترین دقت را به کار گیرند.

هوشیار است: بعضی مواقع علامت‌هایی غیرطبیعی یا نامعمول در جو دیده می‌شود. کارشناسان هواشناسی به دلیل دانشی که دارند، این علائم را دست کم نمی‌گیرند و حتما بررسی می‌کنند.

ورود به شغل هواشناسی:

می‌تو انید در رشته فیزیک، گرایش ،نجوم و هواشناسی، یا رشته جغرافیا گرایش ‌آب و هواشناسی، تحصیل کنید. پس از آن، امکان ادامه تحصیل شما تا مقطع دکترا فراهم است. ، ژئوفیزیک و هواشناسی،، رشته‌ای است که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا انتخاب خواهید کرد. فراموش نکنید که ریاضیات و آمار در این رشته کاربرد بسیار دارند. ضمن آنکه باید زبان انگلیسی شما قوی باشد. پس از پایان تحصیلاتتان در یکی از گرایش‌های هواشناسی اقلیم شناسی، هواشناسی دریایی و اقیانوس شناسی فیزیکی، هواشناسی شیمی جو، ازون و آلودگی هوا، هواشناسی فیزیکی و تعدیل مصنوعی آب و هوا، هواشناسی کشاورزی، هواشناسی آب شناسی، هواشناسی هوانوردی و کاوش‌های جوی مشغول به کار خواهید شد.

حتما بخوانید : معرفی سایر مشاغل| تعمیر و نگهداری هواپیما

پیشرفت شغلی:

هواشناسی از جمله رشته‌هایی است که تحصیلات و تحقیقات در آن بسیار اهمیت دارد. هرچه تحصیلات شما بالاتر باشد، احتمال استخدامتان در مراکز بزرگ‌تر و حساس‌تر سازمان هواشناسی بیشتر می‌شود.

فضای شغلی:

هواشناسان در ایستگاه‌های مختلف به فعالیت مشغول می‌شوند. این ایستگاه‌ها که ایستگاه‌های سینوپتیک و شبکه ایستگاه‌های کلیماتولوژی نامیده می‌شوند، در هر شهر و استانی وجود دارند.
عوامل جوی سطح زمین و نزدیک آن، فشار، دما، رطوبت، سمت و سرعت باد در ایستگاه‌های سینوپتیک اندازه‌گیری می‌شود. در شبکه ایستگاه‌های کلیماتولوژی اقلیم شناسی، هواشناسی کشاورزی و باران سنجی صورت می‌گیرد. هر کدام از این مراکز قوانین کاری خود را دارند. هواشناسان با توجه به گرایش خود با سازمان‌ها و افراد مختلفی در تعامل‌اند. ابزار کار آنها نیز مشخص است و البته با توجه به پیشرفت‌های مداوم، ارتقا پیدا می‌کند.

وظایف و مسئولیت‌ها:

علم هواشناسی مبحث گسترده ای است و در بخش‌های مختلف کاربرد دارد. بنابراین، می‌توان گفت هر بخش در سازمان هواشناسی وظیفه‌ای بر عهده دارد. کارشناسان این بخش ما وظایف خود را انجام می دهند و با نهادهای خاصی در ارتباط اند. وظایف آنها عبارت اند از:
تهیه اطلاعات هواشناسی مورد نیاز هواپیمایی کشوری، نیروی هوایی، هوانیروز، نیروی زمینی و نیروی دریایی
تهیه اطلاعات هواشناسی مورد نیاز سازمان بنادر
کشتی رانی، شیلات، وزارت نفت، شناورهای دریایی و سایر واحدهای دریایی جهت راهنمایی و هدایت کشتی‌ها و تعیین مسیر آنها
تهیه اطلاعات مورد نیاز وزارت جهاد کشاورزی و سایر بخش‌های خصوصی و دولتی
تهیه اطلاعات مورد نیاز محیط زیست، وزارت نیرو، انرژی اتمی و کلیه وزارت خانه‎ها و دستگاه‌ها و شرکت‌های ذیربط دولتی و خصوصی
تهیه اطلاعات مورد نیاز بخش‌های مختلف دفاعی کشور
تهیه اطلاعات مورد نیاز جهت آگاهی از بلایای طبیعی.

مطلوبیت‌های شغل هواشناسی:

رشته هواشناسی با داده‌های فیزیکی روبه روست اما به دلیل گرایش‌های متعددی که دارد، رشته‌ای جذاب است و افراد در آن احساس یک نواختی نمی‌کنند.

محدودیت‌های شغل هواشناسی:

هواشناسی ها موظف‌اند در شیفت های کاری متفاوت کار کنند. ضمن آنکه سازمان هواشناسی در سراسر ایران اغلب افرادی را که دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا هستند، به استخدام در می‌آورد.

اهمیت ‌شغلی:

همان‌طور که گفته شد، هواشناسی در بسیاری از بخش های صنعتی، کشاورزی و تجاری کاربرد دارد. در احداث کارخانه‌ها، ساعات حرکت هواپیماها و کشتی‌ها از داده‌های هواشناسی استفاده می‌شود. حتی اجرای مراسم و عروسی‌ها هم گاهی منوط به داشتن این اطلاعات است. در بسیاری از موارد، هواشناسی به ما هشدارهایی دربارۀ بارش تگرگ، وقوع طوفان و سیل می‌دهد. اگر ما به تمام این داده‌ها اعتماد می‌کنیم، برای این است که می‌دانیم متخصصانی دقیق آنها را بررسی و اعلام کرده‌اند. افراد با توجه به اطلاعات و اندازه‌گیری‌های این متخصصان برنامه‌های زندگی شخصی، کاری و تجاری خود را تغییر می‌دهند یا تثبیت می‎کنند.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

بهترین راه برای کسب اطلاعات بیشتر مراجعه به وبگاه سازمان هواشناسی کشور به نشانی ‌www.weather.ir است. اگر می‌خواهید اطلاعات کامل‌تری به دست آورید، گفت وگو با دانشجویان و استادان این رشته را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

 

منبع: فرهنگنامه مشاغل

دیدگاه ها بسته شده است